Mağara Adamları

Bu erken izlenimci sanatçılar, İspanya'daki M.Ö. 6 000 yıllarında mağara resimleriyle, tarihte arı kültürünün ilk imgelerini yarattılar. Tarihlendirme biraz tartışmalı olmakla birlikte, arkeologlar Cuevas de la Araña mağara sanatının en az 8 000 yıllık olduğundan oldukça emin görünüyorlar. Sahnede, elinde bal kovası bulunan ip merdivendeki bir kişi, arı kovanından bal doldurmakta.  İspanya'nın Valencia kenti yakınlarındaki müze ile temasa geçerek bal toplayan en eski insan betimlemesinin bulunduğu mağarayı gezebilirsiniz.

Charles Butler (1560-1647)

Bu çok yönlü arıcı, “Kral Arı”nın aslında “Kraliçe Arı” olduğunu fark etti. Sonunda Aristoteles'in 2000 yıllık yanlış düşüncesini çürütüp drone arıların erkek olduğunu iddia ettiği kitabını yazdı (1609’da). Charles Butler’ın kitabı, İngilizce’nin ilk tam kapsamlı arıcılık kitabı olan Feminen Monarşi’dir. Arıcıların pratik bir rehberi niteliğinde ve aynı zamanda kraliçenin dişil doğasının ilk kez ayrıntılı tarif edildiği kitap olma özelliği taşımaktadır. Butler’ın şansı şuradaydı: Kraliçe Elizabeth kitabın çıkmasından hemen önce iktidara gelmişti ve bu yüzden bir hanımın orduya liderlik edebileceği düşünülüyordu. Butler, ayrıca, arıların balmumu oluşturduğunu ve sanıldığı gibi bitkilerden toplamadıklarını ilk kez gösterdi. Arıcılara göre, yarattığı en ilginç eser, kovan seslerinin müzikal notalara dönüştürülmesiydi. Burada Butler’ın bir kovandaki çeşitli müzikal sesleri tarif eden Feminine Monarchie’sinden bir sayfa var.

 

Charles Dadant  (1817-1902)

Şu an aile yönetiminin yedinci nesline giren Amerikan arıcılık şirketi Dadant & Sons'u kurdu. Charles Dadant, 46 yaşında Fransa'dan göç etti. Büyük bir ailesi vardı ve hiç parası yoktu ama Illinois'de sadece dokuz kovan arıyla binlercesini üretti. Şirket, Langstroth’s Hive ve Honey Bee gazetelerini yayımlamaya devam ediyor. Charles Dadant ve torunları ayrıca 1869'dan günümüze Amerikan Arı Dergisi'ni yayımlamaya devam etti.



Charles Henry Turner  (1867-1923)

1890’lı yıllarda Dr. Turner, Chicago Üniversitesi'nde doktora yapan ilk Afrika-Amerikalı oldu. Kapsamlı araştırma makalelerini St. Louis’teki lise öğrenimine ara verdiği sırada yazdı, bu uğraşı onu kolejlerde veya üniversitelerde çalışma, öğretim ve araştırma yapmaktan alıkoydu. Turner, böceklerin davranışlarını öğrendikleri ve yaşadıkları deneyimlere göre değiştirdiğini gösteren ilk kişiydi. Başka bir deyişle, böcekler öğrenebilirler. Çalışması, arılar, arıların renk görüşü, kalıpların, şekilleri üzerineydi.  



Charles Mraz (1905-1999)

Mraz arı sokması tedavisinde öncüdür. 60 yılı aşkın bir süredir arıcı ve apiterapist olarak, multipl skleroz ve diğer birçok rahatsızlığı olan hastaları tedavi etmek için arı zehri kullandı.

Columela

Birinci yüzyılda İspanya'nın Gades şehrinde (Cádiz) doğdu. Roma ordusundan emekli olduktan sonra (Suriye'de özel hizmet verdikten sonra), arı yetiştirmek için İspanya'ya döndü. Bal arısını ve cuadros móviles'in ilk sistemini (hareketli çerçeveler) ve De Rustica'yı yazdı.

Dan Quayle

Eski ABD başkan yardımcısının, devlet desteği arayan arıcılara verdiği yanıt: “Arıcılık, yıllarca vergi mükellefleri tarafından dağıtılan çok tatlı bir para yardımı.”

D.C. Jarvis (1881-1966)

Vermontlu doktorunun Folk Medicine (Alternatif Tıp) kitabı 1970'lerde çok popüler oldu. Kitabın milyonlarca kopyasının yayımlanmasından sonra bal fiyatları pound başına 0,20 ABD Doları'ndan yaklaşık 0,50 ABD dolarına çıktı! De Forest Clinton Jarvis, iki çay kaşığı bal ve iki çay kaşığı elma sirkesinin bir bardak suya konmasından oluşan tedaviyi günde bir veya daha fazla kez içmeyi defalarca tavsiye etti.

Demokritus

109 yaşına kadar yaşayan ünlü Yunan antik dönem arıcılık araştırmacısı, arıcı ve filozof, yeni arıların çürüyen öküzden yapılabileceğini gösterdi. Kral Arı, onun anladığı şekilde boğa beyinlerinin çürümesinden geldi. Yine de, ona “Demokrasi” diyoruz.

Dr. Suess

Muhtemelen bir arıcı değildir. Ama “B Arı” diye etiketlendirdiği Skritz'i çizdi ve bu çizimi  I Had Trouble Getting to Solla Sollew (Solla Sollew’de Başım Belaya Girdi) isimli çocuk kitabı'na dâhil etti. Bir arıcı iyi bir hekime benzer ve arıcılık gözlemi liberal meseller barındırır.



Earl Emde

Zeki bir arıcı ve kraliçe arı yetiştiricisi, arı bakmaya Güney Kaliforniya’da Richard Nixon (“tuhaf bir çocuk” dedi Earl) ile liseye gittiği yerde başladı. O ve oğulları, kovanları taşımak için forkliftleri ve paletleri ilk kullanan kişi olabilir. Neredeyse her şey hakkında doğru kararı vermek gibi esrarengiz bir yeteneği vardı.

E B White

Charlotte’s Web, Stuart Little ve korkunç bir dilbilgisi kitabının yazarı olan White ayrıca Harry Laidlaw’ın kraliçe arılarda geliştirdiği suni döllenme yöntemini eleştirdiği,  Kraliçe Arı'nın Şarkısı isimli şiiri 1945 tarihli New Yorker dergisinde yayımladı.

New Yorker Dergisi, 1945

Birleşik Devletler Tarım Bakanlığı bülteni suni döllenmeyle ilgili diyor ki, aslında kraliçenin doğada karşılaştığı her hangi bir erkek arı ile çiftleşmesini her zaman engelliyor. ”

E C Porter

Bu Amerikalı, 1891 yılında bal kovanlarından arılarını temizlemenin kolay bir yolunu icat etti - Porter Bee Escape.

Elton Dyce (1900-1976)

1935 yılında Kanadalı, yumuşak, “akışkan”, yarı taneli süzme bal formüllerini geliştirdi. Ekstra pürüzsüz bir baldan elde edilen küçük bir “damlanın” büyük bir fıçıyı aynı yoğun kıvama dönüştüreceğini keşfetti. Dyce, bir arıcılık araştırma binasına kendi isminin Cornell'de profesör oldu verildiği. 



Eva Crane  (1912-2007)

Arıcı, arı araştırmacısı, nükleer fizikçi ve Arıcılık Arkeolojisi ve Bal gibi birçok kitabın yazarı. II. Dünya Savaşı sırasında, Dr. Eva Crane ve eşine düğün hediyesi olarak bir kovan verildi. O dönemde şeker karneyle veriliyordu, bu yüzden arılar çok özel bir hediye olarak görülüyordu. Bir süre sonra Sheffield Üniversite’sinde fizik alanında öğretim görevlisi olmaktan vazgeçip, arılar üzerine yazmaya başladı. En büyük katkıları: Arılar ve Arıcılık (1990; 614 sayfa) ve Dünyada Arıcılık ve Bal Avcılığı Tarihi (1999; 682 sayfa) dir.

Kaynağın tercümesinde yardımcı olan Beykoz İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğünde görevli Su Ürünleri Mühendisi Esin BATIR’A teşekkür ederim.

Kaynak ; https://www.goodreads.com/shelf/show/beekeeping web sitesinden alınmıştır
Editör: TE Bilisim