Cumhuriyet Halk Partisi İBB ve Beykoz Belediye Meclis Üyesi Cemal Sataloğlu, Beykoz Belediyesi’nin BEYTAŞ üzerinden 16 aracı 7 milyon TL’ye kiraladığını söyledi.

Cumhuriyet Halk Partisi Beykoz ve İBB Meclis Üyesi olan Sataloğlu, Beykoz Belediye meclisinde şu ifadeleri kullandı: “2019 Yılında yapılan sermaye artırımı ile sermayesi 33 milyon 600 bin lira olan Beykoz Belediyesinin sahip olduğu Beytaş AŞ ‘den bahsetmek istiyorum. Yeni dönemde BeytaşAŞ’nin Restaurant tartışmasından daha farklı bir tartışma alanına geldiğini görüyoruz. Halka hizmet sunma noktasında iştiraklerin çok önemli bir yere sahip olduğu elbette inkâr edilemez. Belediye idaresinin mal ve hizmetlerin üretimini ve sunumunu kendisinin yaptığı model olarak ifade edilen bu model bir taraftan yerel halkın ihtiyaçlarındaki artış diğer taraftan yaşanan kaynak sıkıntıları olmak üzere çeşitli nedenlerle değişime uğramıştır. Günümüzde belediye bürokrasisi ile doğrudan mal-hizmet sunumu yerine idareye organik bağ ile bağlı olan ancak ayrı tüzel kişilik olarak kurulan belediye şirketleri eli ile üretim ve sunum modeli ön plana çıkmaya başlamıştır.”

Sataloğlu ; Kamu İhale Kanununda kamu hukukuna tâbi olan veya kamunun denetimi altında bulunan veyahut kamu kaynağı kullanan kamu kurum ve kuruluşlarının yapacakları ihalelerde uygulanacak esas ve usuller belirlenmiştir diyerek ; kanuna tabi idareler ihalelerde saydamlığı, rekabeti, eşit muameleyi, güvenirliği, gizliliği, kamuoyu denetimini, ihtiyaçların uygun şartlarla ve zamanında karşılanmasını ve kaynakların verimli kullanılmasını sağlamakla sorumlu olduğunu vurguladı.

Yapım işlerinin 3-G kapsamında gerçekleştirilmesinin mümkün olmadığını söyleyen Sataloğlu; “Bu nedenle yapım işleri 4734 sayılı Kamu İhale Kanun kapsamında gerçekleştirilmelidir. İstisna kapsamında kalabilmek için yapım işinin mal veya hizmet olarak ihale edilmesi de mümkün değildir.” dedi.

” Beytaş Aş. 2020 yılı için ekapta yayınlanan 3 ihale yaptı .Birincisi ,İş güvenliği hizmet alım ihalesi 6 ay süreli tutarı ise   286 bin 756  lira +KDVİkincisi , Araç kiralama hizmet alım ihalesi 4 ay süreli bir iş  tutarı 295 bin lira + KDVÜçüncüsü ise ,Gümüşsuyu restoran trafo bağlantısı işi  309 bin 850 lira +KDV

Beytaş Aş’nin bundan  yaklaşık  25 gün önce sözleşmesini  yeni imzaladığı bir hizmet alımından 2 ana başlık halinde bahsetmek istediğini vurgulayan Sataloğlu sözlerine şöyle devam etti : “Birincisi, tarihlere dikkat ediniz. İdare ,Destek hizmetleri müdürlüğünün araç ve iş makinesi ile ilgili ihalesinin 17 Kasım’da yapılacağı duyurusunu yaptı. Bu ihale için  Kamu ihale kurumuna12 Kasım’da itiraz edildi. Kamu ihale kurulu  bu ihaleyi 2 Aralık 2020’de iptal etti. Toplamda 11 sayfalık gerekçeli bir karar yazıldı. Kamu ihale kanuna aykırı hükümleri  sıralanıyor burada. Bakınız sadece birini söylüyorum. İhale kapsamında çalıştırılacak araç parkının farklı tür ve uzmanlıklar kapsamındaki araçlardan oluştuğu idarece tüm araç parkı tekbir dosyada birleştirilerek katılımcı sayısının kısıtlandığı gerekçesiyle ihaleye itiraz edilmiş ve  bu itiraz haklı görülerek ihale  iptal edilmiştir. Bakınız hepsi burada. Lütfen dikkatle dinleyiniz devam ediyorum. Sonra ne yapıldı. Sanki bu ihale konusu iş ile ilgili hiçbir şey olmamış gibi, kamu ihale kurumunu adeta yok sayarak  hukuk arkadan dolanıldı. Kamu ihale kurulunun iptal ettiği ihaledeki kiralama işlerinin bir bölümü iptal başvurusu yapıldıktan 18 gün sonra 30 Kasım’da bu defa  ihale araç sayısı azaltılarak aynı şekilde Beytaş üzerinden tekrar ihale yapıldı. Üstelik iptal edilme gerekçeleri dikkate alınmadan yapıldı.”

Beytaş Beykoz belediyesinin bir müdürlüğü mü? Beytaş bir müdürlük mü ? Destek hizmetleri müdürlüğü nerede ? İptal edilen ihaleyi  Beytaş üzerinden neden yapıyorsunuz?

“Neresinden tutsanız elinizde kalıyor.” diyen Sataloğlu konuşmasına şu sözlerle devam etti :”Bitmedi aynı ihaleye ilişkin ikinci önemli bir başlık daha var. İhalenin konusu araç kiralama hizmet alım işi. Süresi 36 ay yani 3 yıl. Hazırlanan teknik şartnameden kısaca bahsetmek istiyorum. Bakın, işin özünde sadece  16 araç kiralanacak.4 tane binek oto,4 tane kombi tipi kamyonet,4 tane 16+1 koltuklu minibüs,1 tane frigo kasalı Van tipi kamyonet,1  tane golf aracı,1 tane sert yüzey temizleme ve kanal açma aracı,1 tane mobil mutfak aracı. Yani toplamda 16 araç var. Hazırlanan şartnamede sert yüzey temizleme ve kanal  açma aracının ve mobil mutfak aracının yakıtı yükleniciye ait. Diğer 14 aracın yakıtı ise idareye ait.”

“16 araç 3 yıl için kiralanacak, sizce hangi tutar ile sözleşme imzalanmıştır?” sorusunu meclis üyelerine yönelten Sataloğlu: “5 milyon 844 bin 960 lira artı KDV ile sözleşme imzalanmış. KDV dahil yaklaşık 7 milyon lira ile sözleşme imzalanmıştır.16 araç kirası için yılda yaklaşık 2 milyon 350 bin lira kiralama tutarı ödeyecek BEYTAŞ.” dedi.

Kimin şirketi Beytaş ?Kim kurdu bu şirketi ? “

Sataloğlu ; “Değerli belediye meclis üyeleri bu şirket hepimizin şirketi, bu şirketi korumak kollamak hepimizin görevi. Kimin parasını kime veriyorsunuz?” diyerek konuşmasını şu sözlerle noktaladı : “Beykozlu esnaf siftah yapamıyor.16 araç kiralaması için 3 yılda toplam yaklaşık 7 milyon ödenir mi? Hani Tasarruf ?Tasarruf diyordunuz nerede burada tasarruf .Bu paralar senin, benim değil hepimizin parası. Beykoz’un parası.”

Editör: TE Bilisim