Cumhuriyet Halk Partisi Beykoz İlçe Başkanlığı tarım alanlarının durdurulmasıyla ilgili Beykoz Gülen Balık Restoranı'nda, Beykoz yerel basını ile buluştu.

Toplantıya CHP Beykoz İlçe Başkanı Mahir Taştan, Grup Başkan Vekili Hakkı Emanet, meclis üyeleri ve parti mensupları katıldı.

Basın açıklamasını Grup Başkan Vekili Hakkı Emanet yaptı.

İşte o basın açıklaması;

[embed]https://youtu.be/CNdjTKpHNSA[/embed]

Hepimizin bildiği gibi CHP Belediye Meclis Grubunun amacı; Beykoz Belediyesi'nin Beykoz ve İstanbul halkının tamamının yararına "en doğru biçimde" yönetilmesini sağlamaktır. "En doğru biçimde belediyeyi yönetmek" bizim için; "çağdaş, şeffaf, hukuka uygun ve bilimsel" şekilde belediyeyi yönetmek demektir.

Bu bağlamda elimizden geldiği kadar belediye riyasetinin her uygulamasını, her kararını CHP grubu olarak detaylı bir şekilde incelemeye ve Beykoz halkının çıkarları doğrultusunda kararlar vermeye çalışıyoruz.

Biliyorsunuz ki Beykoz'un en bilinen sorunları imar ile alakalı sorunlarıdır. Biz de Beykoz halkının çıkarları ve beklentileri doğrultusunda, belediyenin meclise getirdiği imar planı çalışmalarına "hukuki ve ahlaki bir bonus veren siteler sorun yoksa" destek veriyor, hem yerel meclisimizde hem de büyükşehir meclisimizde Beykoz'un imar planları onaylansın diye gayret ediyoruz.

Tabi ki aynı zamanda Beykoz bu plansız yapısıyla her türlü rant yaratma girişimlerini de mıknatıs gibi üzerine çekiyor.

Evet biz CHP olarak Beykoz planlı hale gelsin diye uğraşıyoruz. Gereken desteği veriyoruz. Ama bu demek değildir ki; parası olan herkes Beykoz'da istediği her şeyi yapabilecek. Bu demek değildir ki; gücü olan her yatırımcı Beykoz'da istediği zaman orman alanlarını, istediği zaman tarım alanlarını gözümüzün içine baka baka imara açabilecek.

BEYKOZ SAHİPSİZ DEĞİLDİR !

Cumhuriyet Halk Partisi Beykoz'da da var. CHP olarak biz orman alanlarımızı da, tarım alanlarımızı da hukuk çerçevesinde sonuna kadar koruruz.

Biliyorsunuz yaklaşık iki yıl önce Beykoz Belediyesi Meclisi'ne "Çavuşbaşı Mahallesi 3 Pafta 7 Parsel ve Çubuklu Mahallesi 28 Pafta 185 ada 1 parsel" 'i içeren İçişleri Bakanlığı'ndan "kamu yararı kararı" alınması içeren bir gündem maddesi gelmişti. Bizde "kamu yararı" kelimelerini okuyunca zannettik ki belediye bu alanlarda" gerçekten kamunun ortak yararına " bir şeyler yapmaya çalışacak. Büyük bir park alanı, sosyal alan, ibadet alanı, kültürel alan veya eğitim alanı gibi bir alan yaratacaklar herhalde diye düşündük.

Sonra bir baktık ki; belediye o zamanki imar planlarında "tarımsal niteliği korunacak alan" olarak tanımlı bu mutlak ve sulu tarım alanlarını yerin sahibi olan "Yüksel İnşaat'la görüşerek ve anlaşarak Konut Alanına" Casinovale çevirmeye uğraşıyor.

NEREDE BUNDA KAMU YARARI ?

"Nerede bunda kamu yararı, bu sadece inşaat firmasının yararına bir çalışma" dediğimizde ise gerçekten tabiri caizse şeytanın bile aklına gelmeyecek bir açıklama yaptılar. Mecliste ; "Bu yer imara açılırken belli bir kısmı yol ve yeşil alana ayrılmayacak mı? İşte o yolu kim kullanacak? Kamu kullanacak. Yani bu işte kamu yararı vardır." diyerek aslında yanlış olduğunu bildikleri uygulamalarını gizlemeye çalıştılar.

Biz böyle bir şey yapılamayacağını, mutlak ve sulu tarım arazilerinin amacı dışında kullanılamayacağını, toprak koruma kanunu gereği imara açılamayacağını, kamu yararı içermeyen bir planın hukuken yapılamayacağını, anlattıkları şeyin kamu yararı olmadığını belgeleriyle ve örnekleriyle detaylı bir şekilde mecliste anlattık. Fakat her zaman olduğu gibi AKP grubu ve belediye başkanı bizi dinlemeyerek "içişleri bakanlığından kamu yararı kararı alınması" gündem maddesini CHP grubunun reddine karşın oy çokluğuyla meclisten geçirdi.

KONUNUN TAKİPÇİSİ OLACAĞIZ!

Konunun takipçisi olacağımızı, her türlü hukuki takibi yapacağımızı belirttik ama dinletemedik. Ve meclis akabinde de gereken hukuki mücadeleye başladık.

Ve geldik bugünlere.. Sayın Beykozlular ve basın görevlileri. Davamız nihayet sonuçlandı. İstanbul 7. İdare Mahkemesi bizi tamamen haklı buldu. Mutlak ve sulu tarım alanlarının amacı dışında kullanılmasının ancak olağanüstü toplumsal gereksinimlerde olabileceğini, kamu yararı kavramının bu uygulamada net şekilde gözükmediğini söyledi ve belediyenin aldığı bu kararı iptal etti.

DAVAMIZDA HAKLIYDIK!

Davamızda haklıydık. Kazanacağımızı biliyorduk. Ve gayretlerimiz sonuç verdi. Yaklaşık 73 dönümlük tarım alanının rant uğruna inşaat alanına çevrilmesini engelledik.

Tabi bundan sonraki süreçte neler olur bilinmez. Belediye bu mahkeme kararına rağmen bu tarım alanlarını ısrarla imara açmaya çalışmaya devam eder mi bilinmez.

Saygıdeğer Beykozlular. En azından bizim içimiz rahat. Gece yastığa başımızı rahat koyuyoruz. Ben CHP Beykoz ilçe başkanı olarak en başta CHP Belediye Meclis Grubumuzu gösterdikleri dik duruş ve gayret için tebrik ediyorum Bundan sonra da Beykoz CHP olarak, Beykoz Halkının ortak yararına olacak her türlü girişimin öncüsü olacağımızı ve Beykoz'un zararına her işin de karşısında duracağımızı belirtir, saygılarımı sunarım.

Editör: TE Bilisim