İBB-Beykoz Belediye Meclis Üyesi Cemal Sataloğlu‘nun, Beykoz Belediyesi 3 Kasım 2021 tarihli 2.birleşiminde meclis başkanlığına sunduğu sözlü soru önergesinin orjinal şekli aşağıdadır.

” BEYKOZ BELEDİYESİ MECLİS BAŞKANLIĞI’NA

5393 sayılı Belediye Kanunu’nun 70. Maddesi mali idarelere  “kendisine verilen görev ve hizmet alanlarında ,ilgili mevzuatta belirtilen usule göre şirket kurabilir “ imkanı tanımaktadır.

Belediye şirketleri kimi yerel hizmetlerinin yürütülmesi amacıyla belediyeler tarafından kurulan bağımsız bütçeli özel hukuk tüzel kişileridir.

Belediye şirketlerinin BELEDİYE İKTİSADİ TEŞEBBÜSLERİNİN yani kısaca BİT ‘lerin kurulma gerekçeleriise ;

-Temel ihtiyaç maddelerini piyasa şartlarından daha uygun fiyatlarda son tüketiciye  ulaşmasını sağlamak yani  halkın bütçesine olumlu yönde katkı sağlamak ,

-Bürokrasinin katı kurallarının ve ağır karar alan mekanizmasının dışına çıkılarak yerel ihtiyaçların karşılanmasında çözüme odaklanma isteği,

-Belediyeye yeni gelir kaynakları yaratma isteğidir.

Belediye şirketleri, belediye tüzel kişiliğin mali tablolarında belediyenin bir varlığı olarak gözükmekte, belediyenin kuruluşuna katıldığı şirket ortaklık payı da belediye giderleri arasında düzenlenmekte ve her türlü girişim, iştirak ve faaliyetler karşılığı sağlanacak gelirler belediye gelirleri arasında yer almaktadır.

 Bu şirketler belediye yönetiminin politikaları doğrultusunda yönetilmektedir.

**İdare faaliyet raporları kitapçıklarında  BeytaşAş’nin gelirlerini, satılan malın maliyetini , giderlerini ve nihayetinde dönem karı veya zararını gösteren gelir tablosunu neden yayınlamamaktadır.Bilançoya ait dipnotları neden yayınlamamaktadır?

**2019 yılı mali bilançosunda görülen  ödenmemiş sermaye tutarı  7 milyon 197 bin liranın2020 yılında ödenerek  ödenmiş  sermayesi 33 milyon 600 bin liraya çıkanBeytaşAş’nin2019 yılında vadesi geçmiş veya ertelenmiş borç yokken,  2020 yılında ise vadesi geçmiş ve ertelenmiş borç miktarı  8 milyon 696 bin liraya çıkmıştır.2020 döneminde kalan sermaye ödemesi yapılarak şirkete  nakit girdisi olduğu halde, BeytaşAş’ninvergi ve SSK ödemeleri neden yapılmamıştır?Yapılan sermaye ödemeleri nerelerde harcanmıştır?İdarenin katlandığı faiz yükü nedir?

**Şirketin,2021 yılı itibariyle SSK’ya 19 milyon 600 bin lira ,vergi dairesine 5 milyon 600 bin lira  olarak toplam 25 milyon 200 bin lira güncel vergi ve sskborcuvarmıdır?BeytaşAş’nin 2021 yılı Ekim ayı itibariyle vergi ve ssk borcunun anapara ve faiz toplam ne kadardır?

**Beytaş AŞ’nin piyasayagüncel  borcu ne kadardır?

**Beytaş Aş ‘nin 2020 yılı bilançosunda 2019 yıl bilançosuna göre artış gösteren özel maliyet bedeli yani iktisadi bir işletme tarafından kullanılmak amacıyla gayrimenkullere ve o gayrimenkulün iktisadi kıymetini devamlı olarak artıran harcamaların toplamı 12 milyon 390 bin lira artış göstermiştir.

12 milyon 390 bin lira  hangiharcamalar için yapılmıştır?

Bu alımlar nasıl yapılmıştır?

2021 yılında özel maliyet bedeli olarak harcanan tutar nedir?

5393 sayılı belediye kanununun 26.maddesininde izah edildiği üzere yukarıda belirttiğim sorularımın belediye başkanlığı makamınca yazılı olarak cevaplandırılması için gereğini arz ederim. “

Editör: TE Bilisim