İBB-Beykoz Belediye Meclis Üyesi Cemal Sataloğlu, 2022 Beykoz Belediyesi
bütçe görüşmelerinde çarpıcı açıklamalarda bulundu. Sataloğlu; “Bütçen basit tanımı ile bir kamu kurumunun, yapmayı düşündüğü harcamaları ve toplamayı düşündüğü gelirlerine ilişkin ileriye yönelik tahminleri ve politikaları içeren bir belgedir.” şeklinde konuşarak,
“Bütçenin tahmin olma özelliği dışında, asıl önemli özelliği, bütçenin kaynağı vatandaşta olan kaynak toplama ve harcama yapma yetkisinin, seçilmiş temsilcilere devri anlamına gelmesidir.” dedi.

Sataloğlu konuşmasına şu sözlerle devam etti : “Bütçenin bunların dışında bir diğer önemli özelliği ise hizmetlerin hangi önem sırasına göre yerine getirileceği ve bugün alınan kararların ileriye yönelik maliyeti konusunda yöneticilere yol gösteren bir planlama ve yönetim aracı olmasıdır.
Yani pusula olmasıdır. Yerel yöneticilerin sorumluluğu, yerel kaynakları halkın yararı için etkin, verimli ve ekonomik kullanmaktır.
Bütçeler yerel yönetim birimlerine tahsis edilen maddi ve mali kaynakların nerelere ve hangi önceliklere göre tahsis edildiğini göstermeleri bakımından önemlidir. Bütçe, yerelde bütçe yapıcıların ilçe sorunlarına hâkimiyetini gösterir. Bütçe, paranızın nereye gittiği söylemek yerine nereye gideceğini söyler.”

İdarenin 2022 yılı bütçesini 710 milyon lira olarak belirlediğini ifade eden Sataloğlu, “2022 yılı bütçesini yapan aynı idare , 2018 yılı bütçesinde 28 milyon açık verdi, 2019 yılında 61 milyon açık verdi. 2020 yılında ise 210 milyon lira açık verdi. Tekrar ediyorum 2020 yılında210 milyon lira bütçe açığı vardı.” dedi.

2022 yılı bütçesinin de açık vereceği bugünden belli.”

3 yıla ait bütçe açıklarını gösteren tabloyu meclise sunan Sataloğlu, “Bu tablo belediye yönetiminin başarısıdır! ” dedi.

Sataloğlu, bütçe açıkları temelde iki şekilde finanse edildiğine vurgu yaparak “Bunlardan ilki ve en yaygın olanı borçlanmadır. İkincisi finansman imkânı geçmiş yıldan aktarılan finansal kaynakların kullanılmasıdır. Beykoz Belediyesi yönetimi önceki dönemlerde oluşan bütçe açığını kasada duran nakit ile finansman etmiştir.
Bankadaki para bittiğinde ise borçlanma ile finanse edecektir.
Belediyenin mali yapısında net bir şekilde “Hazıra dağ dayanmaz” durumu var.” şeklinde konuştu.
Sataloğlu konuşmasında şu çarpıcı verileri paylaştı: “2020 yılı sonu itibarıyla bankadaki mevduat 2018 yılına göre 242 milyon lira azalmıştır. Beykoz Belediyesinin 2014 yılındaki 2B geliri 313 milyon,
2015 yılında 300 milyon, 2016 yılında 217 milyon liraydı. 2018 yılı faaliyet görüşmelerinde o zamana kadar toplanan 2B gelirlerinin 887 milyon lira olduğu bu kürsüden ifade edilmişti. 2019 yılında 2020 yılında bu gelirler devam etti ve ediyor. Fakat bunlar sürekliliği olmayan gelirler. Mali yapının kötüye gittiğini gösteren başka bir işaret daha var. Bakınız idarenin bilançosunda 2019 yılında yaklaşık 20 milyon lira olan faaliyet borçları , 2020 yılı bilançosunda 75 milyon liraya kadar çıkmıştır. Yaklaşık 4 kat artmıştır. “
Bu veriler ışığında idarenin tahakkuk etmiş faaliyetlerine ilişkin borçlarını ödemediğini gösterdiğini dile getiren Sataloğlu; “2021 yılı sonunda bu hesabın sonucunu takip edeceğiz. Belediyeyi gelecekte çöpleri dahi toplamak için borç arar duruma getirmeyiniz. Hemen hemen her konuşmada ilçedeki üniversiteler ile övünüyorsunuz. Hadi gelin ilçemize gelen öğrencilerin barınma sorununun çözümünde katkımız olsun.
Bu sorunun çözümüne az da olsa katkımız olsun. Çorbada bizimde bir tuzumuz olsun. Öğrenci kardeşlerimizi yüksek ev kiralarından, sağlıksız koşullarda ve yüksek fiyatlar ile kalmak zorunda kaldıkları özel yurtlardan kurtaralım. ” dedi.

“Beykoz’u öğrenci şehri yapacak projeleri bütçeye koymalısınız.”

“Beykoz’u seçilmiş bölge sınırları çizerek değil, projeler üreterek öğrenci şehri yapabiliriz” önerisinde bulunan Sataloğlu,” Bunun neticesinde gençler okul dışındaki sosyal yaşamına Beykoz’da devam edeceklerdir. Beykoz’un ekonomisine katkı sunacaklardır.” dedi.

Sataloğlu konuşmasına şu sözlerle devam etti: “Boğaz köprüsünü sınırlarında barındıran , en uzun sahil şeridine sahip, önünde deniz arkasında orman olan Beykoz’un çekim merkezi olması için bunca yıldır iktidarda olmanıza rağmen hangi projeyi yaptınız da Beykoz’un ekonomisine ne katkısı oldu ? Beykoz’a katma değer yaratacak projeleri yapmalısınız. İlçenin cam sanatları konusunda ticaret merkezi haline getirilmesi gerekiyor ve tarım konusunda daha fazla destek ve projeler yapılmalı . İlçenin ekonomisine katkı sunacak projeler üretilmelidir.
İlçede bir Fen lisesi yapılması konusunda veya tam kapasiteli hastane yapılması konularında hızlıca adımların atılması gerekiyordu ama başarısız oldunuz. Hiç bir şey yapmadınız.”

AKDEM ‘in çalışmaları için emek veren herkese teşekkür eden Sataloğlu; AKDEM’in daha da aktif hale getirilmesi için projeler üretilmesi gerektiğini aktardı. “AKDEM daha aktif hale getirilmelidir” şeklinde konuşan Sataloğlu;
“Salgının yol açtığı ekonomik ve sosyal tahribatı az da olsa azaltabilmek için pek çok sosyal destek projesinin hayata geçirilmesi gerekiyor. Beykozlu ekonomik olarak zor günler geçiriyor.” dedi.

2022 yılı bütçesinin 710 milyon lira olduğuna dikkat çeken Sataloğlu; konuşmasına şu sözlerle devam etti: “Bu bütçenin ayrıntısı hakkında sadece birkaç konu başlığından bahsetmek istiyorum sizlere.
-Temsil ve tanıtma gideri 21 milyon lira,
-Parkların tamir ve bakım çalışmaları için 37 milyon 552 bin lira,
-Tematik festivaller düzenlenmesi için 1 milyon lira,
-Araç kiralanması için 38 milyon lira ,
-Etkinlikler için protokol davetiyeleri yıllık ajandalar, faaliyetlerin duyurulması için afiş broşür ve pankart yapılması için 7 milyon 500 bin lira,
-Sermaye giderleri yani yatırım gideri olarak bütçelenen tutar sadece 168 milyon liradır. Yani bütçenin sadece %24’ü yatırım olarak planlanmıştır.
-Genel kamu hizmet olarak bütçelenen tutar 289 milyon liradır. Bu tutar 2022 bütçe giderinin sadece % 40’ı kadardır
Müdürlük bazında ise kısaca bazı müdürlüklerin bütçelerini hatırlatmak isterim,
-Park bahçeler müdürlüğünün bütçesi 53 milyon ,
-Kültür ve sosyal işler müdürlüğünün bütçesi 29 milyon lira,
-Fen işleri müdürlüğü bütçesinin 137 milyon lira olarak bütçelenmiştir.
-Sosyal yardım müdürlüğünün bütçesi bir önceki yıl bütçesine göre yaklaşık %25 artarak 25 milyon 341 bin lira olarak bütçelenmiştir ki, bu tutar dahi azdır çünkü Beykozlu ekonomik olarak zor günler geçiriyor maalesef. Sadece bu müdürlüğün bütçesi dahi aslında tek başına başarısızlığınızı gösteriyor. Sosyal yardıma talebin artması yani yerel halkın ekonomik yardıma ihtiyacının sürekli artarak devam etmesi övünülecek bir durum değildir.
Bu çaresizliğin sorumlusu sizin siyasi anlayışınızdır. Sorumlusu AKP’dir. “

17 yıl 6 ay 6 gündür iktidardasınız. Bunca yıldır iktidardasınız Beykoz’da bir vizyon oluşturamadınız.

Sataloğlu , “İktidarda kalacağınız bu son 2,5 yıllık sürenizde bari, Beykoz için verimli bir proje yapın. ” dedi ve şu sözleri ekledi:
“Yaklaşık 18 yıldır yerelde iktidarsınız milyonları harcayıp bitirdiniz.
Paraları çar çur ettiniz. Kaynakları etkin ve verimli kullanarak yapmış olduğunuz bir tane projeniz dahi yok. Bu bütçede, ekonomik olarak güçlükle ayakta durmaya çalışan Beykoz’un dertli ve gariban insanları yok,
siftah dahi yapamayan esnaf yok, iş bulamadığı için parklarda veya kahvehanelerde oturan ve uyuşturucudan kurtulmak için mücadele eden gençler yok, onların aileleri yok , her an yıkılma tehlikesi içindeki evlerinde korku içinde oturan Beykozlu yok , çiftçi yok, bu bütçede Beykozlu yok.
Kısacası bu bütçe Beykoz’un gerçekliğini görmeyip, sırtını Beykozluya dönenlerin hazırladığı bir bütçedir.”

Yerel yönetimlerin klasik belediye hizmetlerini yani temizlik, park çalışması, kaldırım veya asfalt çalışmaları gibi hizmetlerini yerine getirmesinin yanı sıra, sosyal belediyecilik anlayışı ortaya koyması gerçeğinin unutulmaması gerektiğini savunan Sataloğlu, konuşmasına şu sözlerle devam etti:
“Bu çalışmaların en önemli çıkış noktası ise belediye olarak günlük hizmetleri layıkı ile yerine getirirken, Beykoz’un gelecek 30 yılını veya 50 yılını planlamak, ve en önemlisi yapılan faaliyetlerin “sürdürülebilir” olmasını sağlamaktır. Sürdürülebilirliğin temelinde ise çok önemli bir kavram yer alıyor; “Katılımcılık.” Halkı yönetime katma, kararları halk ile birlikte alma yani ben böyle istiyorum böyle olacak değil. Beykoz, Beykozlu ne istiyor denmelidir. Katılımcılık ve Ortak akıl oluşturma prensipleri, sürdürülebilir yönetim anlayışının sağlanmasında en önemli temel ilke olarak belirlenmelidir.
Bütçede doğru planlama başlangıç noktasından hareketle, doğru uygulama ile sonuca ulaşabilir. Bu bütçe çalışması kanunen yapılması gereken bir prosedürü gerçekleştirmek için hazırlanmıştır.”


Bu bütçenin hazırlanması sürecinde yoğun mesailerini harcayan başta mali hizmetler müdürlüğü yetkilileri olmak üzere birim müdürlerine ve emeği geçen herkese teşekkür dileklerinde bulunan Sataloğlu konuşmasını şu sözlerle noktaladı: “Sorunları gün geçtikçe artan Beykoz’umuz için, gerçekçi olmayan bu bütçeyi yapan siyasi anlayış ile Beykoz’un, sorunlarının çözülememesi bir yana ötelendiğini görüyoruz. Halkın sorunlarının çözümü olmaktan uzak ve hayali olarak hazırlanan bu bütçeye Cumhuriyet Halk Partisi grubu olarak ret oyu vereceğiz.”

Editör: TE Bilisim