İBB ve Beykoz Belediye Meclis Üyesi Cemal Sataloğlu Nisan ayı 1. oturumunda yaptığı konuşmada, araç kiralama hizmet alım ihalesine yönelik soru önergesi sundu.

Meclis Üyesi Cemal Sataloğlu oturumda şu sözleri söyledi:

“İdarenin 2019 yılında yapmış olduğu araç kiralamaya ilişkin  hizmet alımının  süresi 31 Aralık 2020 tarihinde bitti. Bu nedenle idare 2020 /542109 ihale kayıt numaralı “2021 ve 2022yıllarına ait muhtelif cins ve miktarlar iş makinesi ve araç kiralama hizmet alım işi ihalesi yaptı. Yani 2 yıl süreli araç kiralama hizmet alım işi.

İsteklilerden biri ihaleye itiraz etti ve 2 Aralık 2020 tarihinde Kamu ihale Kurulu tarafından bu ihale iptal edildi. Bu ihale iptal olunca idare 3 ay iş süreli aynı konuyu içeren bir hizmet alım ihalesi yaptı.

Sonrasında 15 Ocak 2021 yayın tarihli 2021/10408 ihale kayıt numaralı “21 aylık muhtelif cins ve miktarlarda iş makinesi ve araç kiralama hizmet alım “ihalesi yaptı. Fakat bu ihaleye de itiraz edildi. Önceki ihaleye ilişkin 2 itiraz konusu vardı. Bu ihaleye de 4 itiraz konusu oldu.Sonrasında10 Mart 2021 tarihinde kamu ihale kurulu tarafından ihale  iptal edildi.”

İptal edilme gerekçelerini anlatan Sataloğlu; ihalenin ,isteklilerin ihaleye katılımını engelleyici ve rekabeti daraltıcı nitelikte olduğu ve idarenin takdir yetkisi kapsamında olmadığını vurguladı.

Sataloğlu konuşmasına şu sözlerle devam etti :

“İhale konusu hizmet alım işinde ,mevcut ihaledeki araç sayısı ,kullanım alanlarının farklılığı, araçların teknik özellikleri dikkate alındığında bu kadar geniş ölçekli araç kiralama hizmetinde iş ortaklığının her bir ortağından ayrı ayrı yetki belgesinin istenmesi, ihale konusu işte alt yüklenici çalıştırılamayacağı da dikkate alındığında ihalenin kısmi teklife açılmamasının ihaleye katılımını engelleyici ve rekabeti daraltıcı nitelikte olduğu gerekçeleriyle iptal edildiği belirtilmiştir. Bu iki gerekçe önceki iptal edilen ihale ile aynı gerekçelerdir.”

Beykoz Meclis Üyesi Cemal Sataloğlu şu soruları yöneltti :

“İdare, ısrarla neden, katılımı engelleyici ve rekabeti daraltıcı nitelikte ihale yapmaya çalışmaktadır?

Kamu ihale kurulunun  ikinci defa ihaleyi iptal etmesine karşın kurulun karşı görüşü dikkate alınmadan neden yanlışta ısrar edilmektedir?

İdare olarak ,rekabet koşullarını sağlayacak ve hiçbir istekliye avantaj sağlamayacak teknik ve idari şartnameler hazırlayarak tekrar bir ihale yapacak mısınız?

5393 sayılı belediye kanununun 26.maddesininde  izah edildiği üzere yukarıda belirttiğim  sorularımın belediye başkanlığı makamınca yazılı olarak cevaplandırılması için gereğini arz ederim.”

Editör: TE Bilisim