İstanbul Büyükşehir Belediyesi Mayıs ayı 4. oturumunda İBB Çevre, Yenilenebilir Enerji ve İklim Değişikliği Komisyon Başkanı Sadullah Kabahasanoğlu, Beykoz’daki Riva Deresi’nin kirliliğini gündeme getirerek soru önergesinde bulundu. 

İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu, geçtiğimiz yıl, kirlilik görüntüleriyle gündeme gelen Riva Deresi’nde incelemelerde bulunmuştu. 

2020 yılı içerisindeki ziyaretinde İmamoğlu, “Sorunu tespit ettik, süreçleri hızlandırdık. Birçok yatırımı başlattık. Başlatacağımız yatırımlar da var. Aslında kısa vadeli 484 milyon; ama biraz daha orta vadeli neredeyse 900 milyon lirayı eşen, 1 milyar liraya yakın yatırım yapacağız.” şeklinde konuşmuştu.

Yapılan ziyaretin ardından Ağustos 2020’de Riva’da İstanbul Su ve Kanalizasyon İdaresi (İSKİ) ile İstanbul Büyükşehir Belediyesinin (İBB) birlikte bölgede çalışma başlatılmıştı. İBB’nin 8 ay önce başlattığı çalışmalara rağmen geçtiğimiz günlerde Riva Deresi’nin rengi tekrardan siyaha dönmesi kamuoyunda gündeme geldi.

İBB Çevre, Yenilenebilir Enerji ve İklim Değişikliği Komisyon Başkanı Sadullah Kabahasanoğlu ise İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun Riva ziyaretinin üzerinden bir yıl geçmesinin ardından, söz verilen yatırımlar ve bir yıl içerisinde derenin kirliliğine karşı neler yapıldığına ilişkin soru önergesinde bulunarak İBB Başkanlık Makamınca cevaplanmasını istedi.  

Kabahasanoğlu, geçen sene ortaya çıkan Riva Deresi’nin bu problemini yakından takip ettiklerini belirtti.

İŞTE SORU ÖNERGESİ; 

Haliç’te, Küçükçekmece sahillerinde, Ayamama Deresinde, Riva Deresinde, İstanbul Boğazında ve Marmara Denizi kıyılarında ortaya çıkan kirlilik görüntüleri 25 yıl öncesinin İstanbul’unu hafızalara taşımaya yetmiştir.

Örneğin Riva Deresinde yaklaşık 1 yıl önce aşırı kirlenmeye bağlı balçık, kötü koku ve canlı ölümleri meydana gelmiş ve bölge halkımızın da çok ciddi tepkisini çekmiştir.

Riva Deresi üzerinde denetim yapan Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü Paşaköy, Ömerli ve Koçullu Atıksu arıtma tesislerinden atıksuların arıtılmadan baypass yoluyla Riva Deresine aktarıldığını tespit etmiş ve İSKİ’ye 885 bin lira idari para cezası uygulamıştır. Konu ulusal basında yer almıştır.

“1 MİLYAR LİRA YATIRIM NE OLDU?”

6 Haziran 2020 günü Riva Deresine bir çalışma ziyareti gerçekleştiren Sayın İBB Başkanımız, ziyaretinde Riva’ya atıksu arıtma tesisleri, şebeke ve deşarj altyapısı için toplamda 1 milyar lira yatırım yaparak “Riva Deresini halkın kullanımına kazandıracağını” ifade etmiştir.

Sayın İBB Başkanımız Riva Deresi ziyaretinde bütün tesislerin 2020 yılı içerisinde ihale edileceğini ve paket arıtmaların 2020 sonuna kadar inşa edileceğini ifade etmiştir.

Yine 16 Temmuz 2020 tarihli İSKİ Genel Kurulumuzda İSKİ’nin yatırım planı revize edilere talep edilen 4.370.000.000 liralık dış kredi yetkisi Genel Kurulumuz tarafından talep edildiği şekliyle onaylanmıştır.

“İNŞAA EDİLEN ATIKSU ARITMA TESİSİ VAR MI?”

6 Haziran 2020 tarihinden bugüne kadar Sayın İBB Başkanımızın bahsettiği atıksu arıtma tesislerinden ihalesi yapılan tesis veya tesisler var mıdır? Varsa hangileridir?

6 Haziran 2020 tarihinden bugüne kadar Sayın İBB Başkanımızın bahsettiği atıksu arıtma tesislerinden inşa ettiği bir tane tesis var mıdır? Varsa nerede ve hangi tesistir?

Söz konusu Paşaköy İleri Biyolojik Atıksu Arıtma Tesisinden arıtılmadan baypass yoluyla Riva Deresine atıksu akıtılmakta mıdır? Akıtılmakta ise hangi zamanlarda ve hangi miktarlarda akıtılmaktadır?

“RİVA DERESİNE NEDEN ARA VERİLDİ?”

Riva deresinde geçen yıl yapılan dip çamuru alma işlemlerine neden ara verilmiş ve yaklaşık 15-20 gündür tekrar başlanmasının sebebi nedir?

Riva deresinden dip çamuru alınması işlemine ara verilen dönemde Paşaköy Terfi Merkezinde toplanan atıksuyun bir bölümü Paşaköy İleri biyolojik Atıksu Arıtma Tesisine iletilmeden hemen terfi merkezinin yanındaki kanala bırakıldığı ve bu kanalın İstanbulun en önemli içmesuyu kaynaklarından birisi olan Ömerli Barajına bağlandığına yönelik ulusal basında haberler çıktı. Paşaköy Terfi merkezinden baypass yoluyla hemen yanındaki kanala atıksu bırakıldı mı? Bırakıldı ise hangi tarihlerde ve hangi miktarlarda bırakıldı?

6 Haziran 2020 Tarihinde açıkladığının atıksu arıtma tesislerinin planladığınız başlangıç ve bitiş tarihler nelerdir?

En yakın hangi tarihte Riva Deresi veya Ömerli Barajına atıksu gönderme işlemine son vermeyi planlamaktasınız?

16 Temmuz Genel Kurulunda talep ettiğiniz ve tarafınıza yetki verilen borçlanma işlemini gerçekleştirdiniz mi? Söz konusu dış borçlanmanın ne kadarını Riva Deresi ile ilgili yapacağınızı beyan ettiğiniz yatırımlar için kullanmayı planlıyorsunuz?

İLGİLİ HABERLER;

Beykoz’da son sözü o söyledi! İşte Riva Deresi gerçeği!

İmamoğlu ve Aydın Riva Deresi için bir araya geldi

Beykoz Riva Deresi'nin rengi yeniden siyaha döndü!

Editör: TE Bilisim