Beykoz Belediyesi Meclisi’nin Eylül ayı son toplantısında Kapalı Pazar Yeri'nde Beykozlu esnafın olup olamayacağı gündeme geldi.


Cumhuriyet Halk Partisi Meclis Üyesi ve Pazarcılar Dernek Başkanı olan Mehmet Demir, Beykoz'da kurulan Pazar Yeri'nde Beykozlu esnafların yer almamasını Belediye Meclis gündemine getirdi.



Mehmet Demir; "Kapalı pazar, Beykoz esnafını mağdur edecektir"

12 Temmuz 2012 yılında resmi gazetede yayımlanan yönetmelik yetkisi ilçe belediyelere verilmiştir. Fakat bölgemizde Pazarcılar Derneği olduğuna göre bu işe dahil edilip, Beykoz esnafına da temsil hakkı verilmeliydi.

Başkanımıza yetki verildiğinde yine Beykoz Pazarcılar Derneği dışında tutulup, sözleşme yapılacağından ve Beykoz'un esnafın dışında kalacağından dolayı oyum RET olacaktır. Göksu Kapalı Pazar yerinde bir tane Beykoz nüfusuna kayıtlı esnaf yoktur. Perşembe günü kurulması düşünülüyor. Perşembe günü kurulması demek, Beykoz pazar esnafının ve Paşabahçe dükkan esnafının bitmesi demektir.

Göksu'daki uygulamada 300 yabancı esnafa yer verilecektir. Yapılacak protokol Pazarcılar Odası ile yapılacaktır. Oda yönetimi Göksu Pazar Alanı'nda şeffaf davranmamış ve Beykoz Esnafını dışarıda bırakmıştır. Buradaki uygulamanın da aynı olacağını ve yarar değil zarar vereceğini düşünüyorum. Çünkü orası Perşembe günü kurulduğunda, yüzde 99'u Beykoz'da ikametgah eden Paşabahçe Pazar Esnafı, iki gün aynı yerde pazar olacağından kendiliğinden kapanacaktır. Çıkan yasada da gün konusunda açıklık vardır. Gün Perşembe günü olmasın, Çarşamba günü olsun istiyoruz ve Beykoz esnafına öncelik verilsin istiyoruz" dedi.




CHP Meclis Üyesi Mehmet Demir'in ifadelerinden sonra Beykoz Belediye Başkanı Yakup Özbek, konuyla ilgili bir bilgi verdi.

Yakup Özbek; "En uygun teklif, en uygun şartlar nereden gerçekleşirse ona bakacağız"

"Belediye olarak hedeflediğimiz, bu pazar yerinin güzelleşmesi, imkanlar dahilinde üzerinin kapatılması ve yönetmelik hem teşvik ediyor ve bir ara zorunlu süre koymuştu. Pazar yerlerinin üzerinin örtülmesi bizi teşvik ediyor. Mevcut pazarımız zaten tamamı Beykoz halkının, esnafının kullandığı bir pazar. Yeni kurulan, ilave edilen gün içinde öncelikli zaten Beykoz halkı, onun dışında aynı vasıflara uygun Beykoz esnafından müracaat yoksa dışarıdan gelen müracaatları değerlendirir. En uygun teklif, en uygun şartlar nereden gerçekleşirse ona bakacağız. Bu pazar yerini düzenli bir hale getirmek. Burada Beykozlu esnafın aleyhine herhangi bir şey yok. Sosyete pazarı aktif para kazanabiliyor. Bizim pazarcı esnafımız yeterli performansı gösteremedi, gösteremediği yerde ilave olacak." şeklinde konuştu.

Mehmet Demir'in, 'Kapalı Pazar Yeri'nde Beykoz esnafı yok' ve Belediye Başkan Yardımcısı Yakup Özbek'in  'En uygun teklif, en uygun şartlar nereden gerçekleşirse ona bakacağız' demesi üzerine söz alan Muharrem Kaşıtoğlu, "Bu şartlarda Beykozlu esnafımız zor durumda kalır, buna kimsenin hakkı yok" diyerek sözlerine başladı.



Kaşıtoğlu; "Bu şartlarda Beykozlu esnafımız zor durumda kalır, buna kimsenin hakkı yok"

"Bu konudan şimdi haberdar oldum. Beykoz’da pazarcı esnafı genel olarak zor durumdadır. İlçemiz sadece Beykoz halkına hitap eden geçiş güzergahında olmayan bir ilçe olduğu için esnafımızın hitap ettiği müşteri kitlesi sadece Beykoz halkıdır. Ortaçeşme Pazar yerinin kapalı hale getirilmesi nitelik kazandırılması son derece yerinde bir karardır. Lakin oranın Beykoz ilçesi dışından gelen esnaflara her ne şekilde olursa olsun kiraya verilmesi, tezgah açmalarına izin verilmesi zaten patinaj yapan, geçim sıkıntısı çeken pazarcı esnafımızı  ve başta giyim üzerine hizmet veren sabit işyeri sahiplerimizi çok zor durumda bırakır.

Öncelikle Beykoz pazarcılarına teklif edilecek olması da çok sağlıklı sonuçlar vermez. Çünkü pazarcı esnafı Beykoz’un başka pazarlarında diğer günler tezgah açmakta olduğundan aynı gün için başka bir yerde tezgah açacak eleman bulundurması da zor olacaktır. Sabit esnaf açısından da bakarsak, zaten mevcut dükkanı varken ve orayı ayakta tutmaya çalışırken, gelip bu Pazar yerinde yeni bir organizasyonun içine girmesi de maliyet açısından onları zorlayacaktır. Beykozlulara teklif ettik istemediler bu sebeple ilçe dışı esnafına verebiliriz yaklaşımı kesinlikle doğru değildir ve bu karar gözden geçirilerek ilçe esnafımızın korunacağı bir yol bulunmalıdır."ifadelerine yer verdi.

Kapalı Pazar Yeri'nde, Beykoz esnafının yer alıp almayacağını önümüzdeki günlerde hep beraber takip edip, göreceğiz.
Editör: TE Bilisim