Beykoz’da otizmli çocukların şartlarını iyileştirmek amacıyla kahvaltı etkinliği düzenlendi.

Beykoz Otizmli Çocuklar ve Aileleri Yardımlaşma Derneği (BOÇAY) tarafından otizmli çocukların şartlarını iyileştirmek amacıyla düzenlenen sabah kahvaltısı siyaset, bürokrasi, iş, spor ve STK camiasını bir araya getirdi.

İBB Beykoz Korusu Sosyal Tesisleri’nde düzenlenen kahvaltıya AK Parti İstanbul Milletvekili Müşerref Pervin Tuba Durgut, CHP Genel Sekreteri ve İstanbul Milletvekili M. Akif Hamzaçebi, Beykoz
Kaymakamı Ahmet Katırcı, Belediye Başkanı Yücel Çelikbilek, CHP Beykoz İlçe Başkanı Aydın Düzgün ve Oyuncu Oktay Kaynarca ile meclis üyeleri, dernek başkanları, spor kulüpleri ve otizmli çocukların aileleri katıldı.



Bülent Taştan: Otizm için eylem planı bir an önce harekete geçmeli

Toplantının açılış konuşmasını Dernek Başkanı Bülent Taştan gerçekleştirdi. Dünya Engelliler Haftası olması dolayısıyla farkındalık oluşturmak istediklerini söyleyen Başkan Taştan, “doğuştan hepimizin sağlıklı bireyler olarak dünyaya gelmemize rağmen birer engelli adayı olduğumuzu unutmamamız
gerekiyor. Otizm anne karnında ve doğumdan hemen sonra anlaşılmayan bir engellenmişlik durumudur. Ancak çocuğumuz iki buçuk, üç yaşlarına geldiğinde yaşıtları gibi gelişim göstermeme, göz teması kuramama, yaşıtlarıyla oyun oynamama durumlarında ortaya çıkan belirtileri vardır.

Konuyla ilgili yapılması gereken ilk iş uzman ekiplere başvurmaktır. Bu durumda, otizm tanısı konulmuş olan
çocuğumuzun ailesinin otizmle mücadelesi burada başlar. Dünyada ve ülkemizde her çocuktan 68 çocuktan 1 tanesine otizm tanısı konulmaktadır. Sayın Cumhurbaşkanımızın söylemiş olduğu gibi,ülkemizde bir milyon otizmli birey bulunmaktadır. Biz otizm aileleri olarak devletimizden, sayınvekillerimize otizm eylem planının bir an önce harekete geçmesini bekliyoruz. Otizmle mücadelenin en temel maddesi ailenin kabullenmesidir. Aile, bu çocuğu topluma nasıl kazandırabilmenin yollarını aramaktadır. Beykoz’da bulunan otizmli çocuk aileleri 2016 yılında bir araya gelerek, Beykozlu Otizm
Yardımlaşma Derneğimiz olan BOÇAY’ı kurduk.”



Oktay Kaynarca: Artık bende Beykozluyum

Ekranların en çok sevilen isimlerinden Oyuncu Oktay Kaynarca’da konuşmasında yeni Beykozlu olduğunu ifade ederek, “İlk defa burayı görüyorum. Çok güzelmiş burası. Otizmli insanlarımıza,çocuklarımıza hayatı daha çok güzelleştirmemiz gerekiyor gibi duruyor. Birlikte yaşadığımız hayatı
onlar ile paylaşıyor olmak, onlarla hayat sevincini paylaşıyor olmak galiba hepimizin hayatına daha bir değer daha bir anlam katacak. Bu konuyla ilgili bizler elimizden geleni yapmak zorundayız. Allah annelerine, babalarına, kardeşlerine güç kuvvet versin. Biz de mümkün olduğunca onların yanında olmalıyız diye düşünüyorum” cümlelerine yer verdi.



CHP Genel Sekreteri Akif Hamzaçebi, 0-18 yaş grubunda 352 bin otizmli genç bulunduğunu belirterek, "Ancak bunların sadece 26 bini eğitim görüyor. Bu eğitimin süresi de ortalama 2 saat, bunu haftalık 3 saate çıkarmak zorundayız. Haftalık 3 saatlik eğitimi otizmli çocuklarımıza sağladığımızda, toplam otizmli bireylerin yarısının sorunu çözmüş oluyoruz." dedi.

Hamzaçebi, Beykoz Otizmli Çocuklar ve Aileleri Yardımlaşma Derneği (BOÇAY) tarafından otizmli çocuklar yararına Beykoz Koru Sosyal Tesisleri'nde düzenlenen etkinliğe katıldı.

Türkiye'deki engelli yurttaş sayısının 2002'de nüfusun yüzde 12,3'ünü oluşturduğunu hatırlatan Hamzaçebi, 2011'deki Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, nüfusun yaklaşık 6 milyonluk kısmının engelli yurttaşlardan oluştuğunu ve bunların 1 milyon 250 bininin otizmli birey olduğunu kaydetti.

Hamzaçebi, doğuştan 3 yaşına kadar tespit edilebilen norölojik bir bozukluk olan otizmde tanı konulmasının, aileler ile toplumun bilgisine ve duyarlılığına bağlı olduğuna değinerek, "Otizmde en büyük mesele tanının erken konulmasıdır. Tanı ne kadar erken konulursa, otizmli çocuklarımızı o kadar kazanabiliriz. Türkiye'de her 10 kişiden 3'ü otizm kelimesini duymuş ve bu 3 kişiden sadece 1 tanesi otizmin anlamını biliyor. Dünyada ve Türkiye'de her 68 kişiden birisi otizmli olarak doğarken, Türkiye'de ancak 10 kişiden bir kişi otizmin ne olduğunun farkında. Farkındalığı artırmak, toplumsal hassasiyeti, ilgimizi o alana yöneltmek, toplumun, devletin ve belediyelerin görevidir, hepimizin de görevidir. Hiç kimse bu görevden kendisini soyutlamamalıdır. " diye konuştu.

"Belediyelerin ve devletin görevi, otizmli çocukların sosyalleşmesini sağlamak"

Hamzaçebi, otizmli çocukların yaşıtlarıyla beraber olmaya, sosyalleşmeye, toplumsallaşmaya ve eğitime ihtiyaç duyduğunu belirterek, eğitim konusunda devlete, belediyelere önemli görevler düştüğünü söyledi.

Belediyelerin ve devletin görevinin, otizmli çocukların sosyalleşmesini sağlamak olduğunun altını çizen Hamzaçebi, şöyle konuştu:

"Her otizmli çocuğumuzun, her normal insan gibi ihtiyaçları vardır, eğitim, sağlık, eğlenme, sosyalleşme ihtiyaçları var. İhtiyaçlar herkes için aynıdır ama buna ulaşmada otizmli ve engelli çocuklarımızın zorluğu var. Eğer sosyal olanaklar, toplum ve devlet tarafından karşılanmıyorsa, bu çocuklar eve hapsediliyor. Bu çocuklarımızın eve hapsedilmesi en büyük problemimizdir. 0-18 yaş grubu arasında 352 bin otizmli gencimiz var, ancak bunların sadece 26 bini eğitim görüyor. Bu eğitimin süresi de ortalama 2 saat, bunu haftalık 3 saate çıkarmak zorundayız. Haftalık 3 saatlik eğitimi otizmli çocuklarımıza sağladığımızda, toplam otizmli bireylerin yarısının sorunu çözmüş oluyoruz. Her normal insan gibi onlar da hayata katılıyor ve eğitimlerini görüyor. Üniversiteyi okuduktan sonra iş buluyor ve hayata katılıyor. Bunu sağlamak hepimizin görevidir."

CHP Genel Sekreteri Akif Hamzaçebi, Vodafone 40. İstanbul Maratonu'nda otizmli çocuklar için koştuğunu hatırlatarak, gelecek yıl yine otizmli çocuklar yararına koşacağını ifade etti.

Otizmli çocukların halk oyunları gösterisi sunduğu programda, derneğin küçük gönüllüsü 4 yaşındaki Asmin Toprak, Hamzaçebi'ye otizmli çocukların yaptığı bir hediyeyi sundu.

Editör: TE Bilisim