İslam Ansiklopedisi'nin 1. cildi 262. sayfasında Beykoz Kasrı'nın inşası anlatılır. Beykoz Kasrı'nı Abdülaziz'in yaz aylarında 'dinlenme' maksatlı kullandığı anlatılırken, Beykoz Çayırı'nda güreş müsabakaları düzenlettiğinden de bahsedilir. İşte Kırkpınar Güreşleri ne kadar Osmanlı için önemliyse, İslam Ansiklopedisi verilerine göre 19. yüzyıldan itibaren Beykoz için de önemli olmuştur.

Kırkpınar Güreşleri'ni dünden bu yana dikkatlice takip ederken, Beykoz Çayırı'ndan ve son yıllarda burada yağlı güreşler de Beykoz Belediyesi'nin katkılarıyla yapılmaya başlanınca, önemli olduğunu düşündüm. Düşündüm ki, uzun yıllardır ilgiyle takip ettiğim Kırkpınar Güreşleri'ni benim gibi Beykoz'da da çok sayıda kişi takip etmiştir. Yani belki Cengiz Elbeye'yi Kenan Şimşek'i hatırlamazlar da Ahmet Taşçı deyince hiç Kırkpınar ile ilgisi olmayan bile "Tanıyorum galiba bir yerden" der. O Ahmet Taşçı ki, 1990'lı yıllara damgasını vurmuş ve 11 yıl boyunca Kırkpınar Finali'ni 9 kez kazanmayı bilmiştir. Aliço gibi Koca Yusuf gibi Adalı Halil gibi Kırkpınar Efsaneleri arasına girmiştir.

Bu yıl izlediğimiz 2017 Kırkpınar Güreşleri'nde uzun yıllardır yaşamadığımız keyfi yaşama fırsatını bulduk. Dün gerçekleştirilen müsabakaların seyri öyle güzeldi ki, yağlı güreş ile ilgili neredeyse tüm hareketleri, tüm oyunları görme olanağımız oldu. Gerçekten de inanılması zor güzellikte maçlar izledik. Son yılların başarılı güreşçilerinden Recep Kara, bugün Finale yükselen İsmail Başaran'a yenilerek, erken veda etti. Bu arada İsmail Balaban'ın Recep Kara'yı Vevobahis mağlup ettiği müsabaka, izleyicileri güreşe doyurdu diyebiliriz. İsmail Balaban, gerçekten de Kırkpınar için çok iyi hazırlanmış ve aşırı motiveydi. Bir gün önce güçlü Recep Kara'yı mağlup eden İsmail Balaban, bugün ise yine hakettiği bir maçta Hamza Köseoğlu'nu havada yakalayarak yere indirdi ve finale yükseldi.

Bir diğer finalist Orhan Okulu da önce Ünal Karaman ile zorlu bir mücadele yaptı ve ardından da bugün 2005 yılı Altın Kemer sahibi güçlü Şaban Yılmaz'ı puan oyunu sonucu yenerek finale yükseldi.

Son derece zevkli geçmesi beklenen ve her ikisi de Antalya adına yarışan İsmail Balaban-Orhan Okulu mücadelesi ise başlarda el-ense çekmelerdeki sertlikler ve yanlışlıkla göze parmak sokmalarla geçti. Bu sırada her iki güreşçi de öyle hırslandı ki, bu sırada hırsına yenik düşen İsmail Balaban, rakibinin gözüne parmak soktuğu için sarı kart gördü. Bugün gerçekleştirilen ve nefesleri kesen İsmail Balaban-Hamza Köseoğlu karşılaşmasında olduğu gibi hakeme itirazlar ve tribünlere gereğinden fazla bakışlar, ne yazık ki final müsabakasının kalitesinin üst noktalara çıkmasına engel oldu. İlk 30 dakika bittikten sonra ise mücadelede bu kez Orhan Okulu sarı kart gördü.

Karşılaşmanın iyice hareketlendiği dakikalarda ise 656. Kırkpınar Başpehlivanı'nı İsmail Balaban olarak resmileştiren hareket geldi ve Orhan Okulu beklenmedik bir hareket sonrası kendisini yerde buldu. İsmail Balaban, iki gündür gösterdiği muhteşem performansını Altın Kemer ile süsledi ve 2017 yılı Kırkpınar Başpehlivanı oldu.

Darısı Beykoz Çayırı'nda izleyeceğimiz yağlı güreş karşılaşmalarının başına... Umarım orada da Kırpınar tadında lezzetli ve çekişmeli maçlar izleyebiliriz.
Editör: TE Bilisim