Beykozlu Doğa Bilimcisi Ahmet Taşçı, uzun yıllardır yapmış olduğu araştırmalar sayesinde ve ülkemizde bu alanda çalışma yapan akademisyenlerin desteği ile Türkiye'nin ilk canlı veritabanını yazmayı başardı.



Beykoz Gündem Gazetesi'nin sorularını yanıtlayan Taşçı, "İlk canlı veritabanı" hakkında bilgiler verdi.

Bilimsel yaban hayat kaynağı her canlıyı mı içeriyor?






Bakterisinden balığa, kuşundan mantarına ,yılanından böceğine, suda yaşayan mikro organizmalara kadar, aklınıza ne tür canlı geliyorsa hepsini içeriyor.




Bu veritabanı ile neyi amaçlıyorsunuz ve hedefiniz nedir?













Bir çok ülke kendi canlı veritabanını oluşturarak, bir envanter çalışması yapmaktadır. Sahip oldukları canlıları teker teker listelemektedir. Böyle insanların, canlıları tanımasını ve haklarında doğru bilgiyi öğrenmeyi amaçlamaktadır. Biz de kendi ülkemizde bunu gerçekleştirmeyi hedefledik.










Canlılarımızı bir tabanda toplayıp, haklarında doğru bilgiler verip, insanları aydınlatmak ve yanlış bilgiler yüzünden öldürülen korkulan şeylerin önüne geçmeyi arzuluyoruz.







 Bu oluşumu kim destekliyor, resmi bir kurum yanınızda mı ?





Kimseden bir destek almadık. Tamamen gönüllü bir oluşum, 18 bin kişiye yakın üyesi var. Türkiye'nin her ilinden özgün araştırmacılar ve fotoğrafçılar bu proje için çalışmaktadır. Tabi ilerleyen zamanlarda devletimizin bu konuda destekçi olacağını düşünüyoruz.





Bu canlı veritabanını nasıl takip edebilirler?


Türkiye'de ilk defa yapılan bir yazılım robotu sayesinde, her canlının ne özellikleri taşıdığını öğrenileceği bir sistem geliştirdik. 2014 yılından bu yana çok yüklü bir miktarda para harcandı ve bu çalışmalar için, her harcamayı kendi cebimden yaptım. Buna değer bir çalışma olduğunu düşünüyoruz. Yakın zamanda açılacak olan www.turkiyeyabanhayati.org adresimizden takip edebilirler.












Editör: TE Bilisim