Beykoz Yalıköy Mahallesi’nde Ahmet Mithat Efendi Yalısı'nın yanında bulunan tarihi tescilli Kethuda Çeşmesi paramparça halde. Çeşmenin yerinde yeller esiyor.





Anadolu Yakasının tespit edilebilen en eski çeşmesi olan Beykoz Yalıköy Mahallesi’ndeki Kethuda Çeşmesi 1978 yılında yolun genişletilmesi sebebiyle taşları numaralanarak başka bir yerde kurulmak üzere yıktırıldı,1983 yılında eski yerinin gerisinde Ahmed Mithat Efendi Yalısı'nın arka cephesi önünde yeniden kuruldu. Fakat bu nakil sırasında taşları zedelendi, özellikle iki yandaki küçük çeşmeleri yok olmuş denecek kadar tahrip edildi. Bu arada 1 ve 4 numaralı kitabeler birbirinin yerini aldı.



NE BİR TABELA VAR NE DE ÇALIŞMA

Taşınma sırasında zarar göre tarihi Kethuda Çeşmesi, mermerleri ve üzerine yazılı kitabeleri parçalanmış şekilde duruyor. Etrafı bir sunta ile çevrili eski çeşme çöplerle dolu. Geçtiğimiz aylarda yapılan bir çalışma sonrasında mermerleri sökülen çeşmeye ilişkin ne tür çalışma yapıldığı ise belli değil, etrafında buna ilişkin bir tabelaya rastlamak mümkün değil.

BALIKÇILAR: ÇEŞME AYLARDIR BU ŞEKİLDE 

Çeşmenin yanında bulunan balıkçılar, çeşmenin aylardır harap halde bekletildiğini ve herhangi bir işlem yapılmadığını belirterek, çeşmenin bu halde olmasının İSKİ, Beykoz Belediyesi ve Koruma Kurulu arasındaki anlaşmazlıktan kaynaklı olduğunu söyledi.



Tarihi çeşme ile ilgili çalışmalar hakkında bilgi aldığımız Beykoz Belediyesi Proje Müdürlüğü yetkilisi ise çalışmanın Boğaziçi Öngörünüm’de kaldığı için kendilerine değil Boğaziçi İmar Müdürlüğü yetki sınırlarında kaldığını belirterek, konuya ilişkin oradan bilgi alınması gerektiğini ifade etti.

Beykoz, tarihi çeşmeleriyle ünlü bir ilçe olarak biliniyor, yaklaşık olarak on tane çeşme bulunuyor.

KETHUDA ÇEŞMESİ

Mermerden yapılan çeşme III. Ahmed devrinde yapılan çeşmelere benzer yelpaze şeklinde bir kemerin altında oymalı bir ayna taşına sahipti. Bitki motifli bir korniş çeşmeyi çevrelediği gibi aynı süslemeler üst pervazda da tekrarlanmış bulunuyordu. İki yanındaki iki küçük çeşmecikte de aynı süslemeler tekrarlanmıştı. Tekne taşı yol seviyesinin biraz aşağısında kalmış olmakla beraber suyu akıyordu.

Çeşmenin esas kitabesinden başka iki yandaki çeşmeciklerin üzerinde 1217, 126 ve 1285 tarihlerini taşıyan kitabeler var.

Editör: TE Bilisim