Beykoz’da , AKP aralıksız  3 dönemdir yerelde iktidar.. Gerçi her ne kadar Yücel Çelikbilek ve   AKP cenahından bir bölümü iktidarlarının başlangıç noktasını 2009 yılından itibaren başlatıyorsa da, AKP ,Beykoz’da 2004 yılından itibaren   iktidarda ve belediyecilik hizmetlerinden sorumlu..

2004-2009 aralığında Belediye başkanı olan Muharrem Ergül dönemini konuşmalarında dillendirmiyor ve o dönemi her nedense ayrı bir yere koyuyorlar…

2004 ile 2009 yılları arasında sanat adamı sayın Muharrem Ergül  AKP ‘den seçilen belediye başkanı idi ..

Belediye başkanı Yücel Çelikbilek,  Beykoz’da 3.dönemdir belediye başkanlığı yapıyor. Bunun yaklaşık 9 yılında kendi partisi  merkezi hükümette ve büyükşehir belediyesinde iktidarda.

Bu durum aslında yerel iktidar yöneticisi için büyük bir avantaj..

Sınırlarında Avrupa yakasına geçişi sağlayan iki boğaz köprüsünü barındıran belediyenin, kaynak sorunu da yok.

Beykoz Belediyesinin bankasındaki mevduat, örneğin 2013 yılında sadece 547 bin 874 lira 52 kuruş iken , 2017 yılında ise 455 milyon 906 bin 937 lira 71 kuruştur.



Beykoz belediyesinin para ile ilgili bir sorunu olmadığı görülüyor. Bu paranın kaynağı  2B ‘den gelen gelirdir.

2B gelirleri  olarak 2014 ile 2017 yılları arasında yaklaşık 984 milyon liradır.

2B gelirleri Beykoz Belediyesi için tabiri caizse bir can simidi oldu. Sizlere  sadece 2016 yılı örneğini vermek istiyorum.

2016 yılında Beykoz Belediyesinin toplam geliri  362 milyon lira, bu gelirin için içinde 2B geliri sadece 217  milyon liradır.

2B gelirleri olmasa aynı dönem Beykoz Belediyesi’nin geliri  145 milyon olarak kalacaktı.

Beykoz Belediyesinin 2016 yılı harcadığı tutar  289 milyon liradır.

Kısaca 2B geliri olmasa Beykoz Belediyesi nerede ise çöp toplama hizmetinin parasını dahi ödeyemeyecek durumdaydı.



Unutmayınız ki 2B gelirleri sürekliliği olan bir gelir kalemi değil…

Çelikbilek ve yönetimi 2009-2014 dönemleri arasında meclis kürsüsünden defalarca kaynak sıkıntısını bahane ederek projelerini gerçekleştiremediklerini dile getirirdi..

Yukarıdaki grafiklerde görüleceği üzere böyle bir sorun Beykoz’da artık yok..

Beykoz Belediyesi’ ni, anonim şirket gibi yönetmeye çalışan bir yapı  var. Başarılı bir planlama , mali disiplin ve doğru projeler üreterek Beykozlunun,  Beykoz’da rahat yaşamasını sağlayabilirsiniz

Fakat mevcut yapı  asıl sorunları çözmek yerine belediye  faaliyetlerini rutine bağladı.

Örnek mi istiyorsunuz ?

Örneğin sadece hemen aklıma ilk  geleni söyleyeyim , Beykoz da 2 .bölge kaldırım yol düzeltme işini 2016 yılının ikinci yarısında ihaleye verip yaptırdılar yaklaşık 2 milyona ,2018 yılının ikinci yarısında  2.bölge için aynı işin ihalesini yaklaşık 2 milyona tekrar ihaleyle verdiler .

Biten  işin son kontrolü yapılıp ona göre göre hakkedişler  yapılsa paralar savrulmasa olmaz mı?

Belediyeyi şirket gibi yönetiyorlar  diyorum ya devam edeyim..

Belediyeyi şirket gibi yöneten bu yapı bilançosunun sadece varlıklar tarafına bakarak pembe bir tablo çizmeye çalışıyor.. Belediyenin kasasında para arttı kabul. Fakat bilançoda emanette duran yabancı kaynaklar ve diğer kısa vadeli yabancı kaynaklar yani borçlarda artıyor..

Mademki şirket gibi yönetiyorsunuz, cari oranı  1,5 ile 2 arasında kontrol altında tutmanız gerekli..2B den gelen para azaldığında  ve diğer gelirlerden gelecek nakit girişi belediyenin kasasına girmediğinde bu oran ters yüz olacaktır. Bu durum Beykoz Belediyesi mali yapısı için kötü sonuçlar doğuracaktır.

Şirket  gibi yönetiyorsanız belediyenin mali tablolarını bütün olarak ele alıp değerlendirme yapmanız gereklidir.

Sayın başkan, meclis kürsülerinden CHP Beykoz İlçe başkanı Aydın Düzgün ‘ün  bu tarz gelen eleştirilerini soruların cevabına girmeden büyük bir ustalıkla savuşturmuştur.

AKP Beykoz ilçe kongresinde, Cumhurbaşkanının yanında belediye başkanı vardı ve yuhalandı. Bu belki de AKP tarihinde ilktir. Erdoğan’ın yanındaki  kendi belediye başkanını Beykozlu yuhaladı. Güzel bir fotoğraf değildi..

O olay sonrasında  Kiptaş devreye girdi ve Çubuklu halkının sorunlarını sözde çözdü. Sonrasında bu bölge   Afet riskli alan ilan edildi. İleriki sürelerde bu bölge için imar barışında para verilerek alınan  yapı kayıt izin belgelerinin çöp olduğu görülecek.. Söz gelmişken sunuda söyleyeyim bunun çözüm olmadığını çıkmaz bir yol olduğunu düşünüyorum ama bu başka bir yazının konusu..  

Yerel iktidar, her seçim döneminde Beykozlunun “imar sorunu” duygusunu sömürmekte çok başarılı... Görülüyor ki  gelecek seçim döneminde seçmenlere yapı kayıt izin belgelerini verdik ..imar sorununu çözmek için yeniden iktidara gelelim diyecekler..

İmar barışının, Beykozlunun sorunlarını çözemeyeceği gerçeğini söyleyemeyecekler…

Sayın başkan, imar konusunda halka eksik bilgi vermekte ısrarlı...

Beykoz belediyesi verileri gösteriyor ki  2017 yılı kötü geçti. Ama yılın ikinci yarısında görülüyor ki  2018 yılı daha da kötü geçiyor.

2018 yılında nikah salonu Beykoz’a kazandırıldı.  Beykoz’a kazandıranlara teşekkür edilmeli elbette, sadece bu esere bakarak ,  başarılı bir belediye denilebilir mi ?

Yıl 2018  başka bir değişle 21.yüzyıldayız  fakat Beykoz’da ana caddesinde kaldırımları dahi olmayan mahalleler var ,insanlar araçların arasında akrobasi hareketleri yaparak geçiyor.

Ama Sayın Çelikbilek, Nisan 2018 ‘de meclis kürsüsünden kardeş belediyelere yaklaşık 6 milyon 665 bin lira yardım yaptığı ile maalesef  övünebiliyor.

Başarılı belediyecilik yaptıklarını her defasında kürsülerden anlatan, uzun konuşmalarında faaliyetlerini öve  öve bitiremeyen sayın başkan ,partisi kendisini belediye başkan adayı yapmaz ise bağımsız olarak girip aday olma cesaretini gösterebilir mi sizce ..

Bu cesaretin  örnekleri de var AKP’de..

Görüşmek üzere sağlıcakla kalınız…
Editör: TE Bilisim