Dün okumuşsunuzdur... Bir süre kamuoyunu meşgul eden meşhur anket çalışmasında Beykoz'da AK Parti'ye aslında yüzde 54 oy falan verilmeyeceği ortaya çıktı. Anket şirketi, Üsküdar ile birlikte Beykoz'u "Belirsiz" olarak tanımlıyor. Doğrusu da bu çünkü... Eğer masa başında oturmuyor, Beykoz'daki 45 mahallenin tamamını sahada dolaşıyorsanız, fotoğrafı net olarak görebilirsiniz.

Peki Beykoz'da ne olacak? Yücel Çelikbilek ile birlikte önemli bir ivme kazanan Beykoz'da hem AK Parti'ye hem de Ankara'ya bir mesaj çıkacak mı? Beykoz Halkı, Hükümetten farklı bir partiye oy verir mi?

Tarihe bakılınca bunun olması mümkün... Çünkü 1994 yılında da Beykoz Halkı, Hükümetten farklı bir partiye, Refah Partili Yücel Çelikbilek'e oy vermişti. Riske girmekse eğer Beykoz, bundan tam 25 yıl önce bu riske zaten girmişti.

Genel seçimlerden 1991 yılında DYP birinci olarak çıkmış ve Türkiye genelinde oyların yüzde 27'sini alarak 178 Milletvekili çıkarmıştı. Büyük umutlarla Beykoz'da 1994 Yerel Seçimlerinde Selahattin Saygan'ı aday göstermişti. Başbakan Çiller'di. Anavatan Partisi Ali Zengin'i aday göstermişti. Ali Zengin, 1984 seçimlerini tarihi bir oy oranıyla, yüzde 48 ile kazanmış bir isimdi. Başbakanın partisi DYP ve 1991 seçimlerinden 115 Milletvekili çıkararak ikinci sırada yer alan ANAP, Beykoz'un favorileriydi. Üstüne, mevcut Belediye Başkanı da SHP'liydi iyi mi? Şevket Arıkan'ın Belediye Başkanı olduğu Beykoz'da Ecevit'in DSP'si adına aday olan Mustafa Ketenci de önemli bir isimdi. Beykoz'da DYP, ANAP, DSP adayları varken, Belediye Başkanı olacak diye bakılacak son isim belki de Yücel Çelikbilek'ti.

Ama seçildi...

DYP'nin Selahattin Saygın'ı hepi topu 3 bin oy alabildi

Ecevit'in DSP'sinden aday olan Mustafa Ketenci, 10 bin oyu anca geçebildi

Anlı şanlı ANAP'ın Ali Zengin'i bile 29 bin 300 oy toplayabilirken, Refah Partisi'nden Yücel Çelikbilek, yüzde 41,76 oranla yaklaşık 32 bin oy alıp, Beykoz Belediye Başkanı seçildi. Beykoz, Hükümete rest çekmişti.

Yücel Çelikbilek, sancılı bir süreç yaşasa da 1999 yılına kadar Beykoz'da büyük işler gerçekleştirdi. Belediye'nin ekonomik hacmini genişletti, işçilerin parasını ödeyebilir hale getirdi. Mali Müşavirdi. Öyle paraya-pula da Gülay Atığ kadar önem vermediği için görev süresi bitince ABD'ye gitmedi. Hep Beykoz'daydı ve Beykozlularla beraber ilçeyi yönetti.

Bakınız o günlerde, Beykoz riske girerken, Hükümete destek olur gibi "Aman işimiz görülsün de boşver gerisini" diyen Anadolu Yakası halkı, kime oy vermişti:

Adalar: ANAP - yüzde 49,7
Ağva: DYP - yüzde 52,73
Alemdar: ANAP - yüzde 22,39
Kadıköy: ANAP - yüzde 26,9
Maltepe: ANAP - yüzde 33
Şile: DYP - yüzde 33,9

Beykoz gibi Hükümet adaylarına karşı gelen ilçeler ise Sultanbeyli, Üsküdar, Ümraniye, Tuzla ve Pendik... İçlerinden en rahatı ise Sultanbeyli... Refah Partisi'nin yıllarca kalesi olarak görünen Sultanbeyli'de diğer partiler büyük bir hezimete uğramış. Ancak ANAP, DYP ve SHP'nin daha önce kazandığı yerlerde Halk, bu kez Refah Partisi demiş... İstanbul Büyükşehir Belediye'si ile birlikte bir şansını denemiş...

Beykoz, geçmişte de gelecekte de asla kimsenin kalesi olmamış... Öyle ideolojik tartışmalardan, sahiplenmelerden hep uzakta durmuş. Tarihinde hep farklı farklı partiler var: ANAP ile başlamış, SHP ile devam etmiş, Refah Partisi demiş; sonra bir DSP arası verip, AK Parti ile yola devam etmiş...

Beykozlu, asla Hükümetten korkmamış, bildiği ve hissettiği ne ise öyle davranmış...

Beykozlu, seçtiği her adayın, tapu sorununa, altyapı sorununa bir çözüm bulacağı inancıyla oyunu vermiş.

İlk seçimin olduğu 1984 yılında da böyleymiş, şimdiki 2019 seçimlerinde de böyle olacak.

Beykoz'un büyük bir çoğunluğunu Karadenizliler oluşturuyor... Karadenizliler, ancak ikna olduklarında fikirlerini, davranışlarını değiştirirler.

Bu seçimlerde ise AK Parti'li Hükümetin tavırları ortada...

Beykoz'daki muhalefet parti adayları, belli ki 2019 seçimlerinde, buradaki Karadenizlilerin geçen seçimdeki kararlarını değiştirmeleri için çok zorlanmayacaklar.

Yücel Çelikbilek de yok...

O zaman mührü vuracakları yer bellidir...
Editör: TE Bilisim