Türk demokrasi tarihinin en şanlı destanının yazıldığı “15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü” Beykoz’da, darbe gecesi yaşananları anlatan fotoğraf sergisi, Kur’an- Kerim tilaveti ve Eşref Ziya Terzi dinletisinin yer aldığı duygu yüklü bir programla anıldı. 

Beykoz Belediyesi ve 15 Temmuz Derneği tarafından hain darbe girişiminin 6. yıl dönümünde darbe gecesi yaşananları ve demokrasi şehitlerini hatırlamak amacıyla  düzenlenen programla  bir kez daha milletin sarsılmaz iradesi gözler önüne serildi.   

15 Temmuz Meydanı’nda Zafer Kareleri 

Beykozluların coşkulu iştirakiyle 15 Temmuz Meydanı’nda gerçekleşen programa, Beykoz Belediye Başkanı Murat Aydın, Beykoz Kaymakamı Esengül Korkmaz Çiçekli, 15 Temmuz Derneği Başkanı İsmail Hakkı Turunç, Şehit İlhan Varank’ın kardeşi ve 15 Temmuz Derneği Hanımlar Komisyonu Başkanı Ayşe Varank Aslantürk, belediye başkan yardımcıları ve ilçe protokolü katıldı.

Tüm şehitlerin aziz hatırası anısına saygı duruşu ve İstiklal Marşı’yla başlayan anma etkinliğinde ilk olarak darbe gecesi zafere giden yolda objektiflere yansıyan tarihi karelerin yer aldığı fotoğraf sergisinin açılışı yapıldı.

15 Temmuz gecesi destansı direnişin merkezi olan meydanlardan, köprü ve hava limanlarından karelerin yer aldığı sergi  ilçe sakinleri tarafından ilgiyle gezildi. Alanda tankların ezdiği sivil bir araç da yer aldı.

Serginin gezilmesinin ardından millet iradesini yansıtan video gösterimi yapıldı ve Mısırlı Hafız Dr. Muhammed Recep, Kuran-ı Kerim ziyafeti sundu.

Başkan Murat Aydın: “15 Temmuz’u Unutturmamak Gerekiyor” 

Gecede yaptığı konuşmada 15 Temmuz’u hatırlatmanın önemine değinen Beykoz Belediye Başkanı Murat Aydın: “15 Temmuz’u unutturmamak gerekiyor,  yaşamak, mutlaka hatırlatmak gerekiyor.  Yoksa bugüne gelişin çok kolay olduğu zannedilir. 15 Temmuz bir ihtilal teşebbüsü değil,  kardeşi kardeşe kırdırma, iç savaşı başlatma teşebbüsüydü. Cumhurbaşkanımızın liderliğinde bu güzel, aziz milletin  ferasetiyle, şehadeti göze almasıyla, bu alçakça tezgâh bozulmuş oldu. Durduramadığımız takdirde birbirimize girecektik. O gece sokağa çıkan aziz milletimizi, gazilerimizi saygıyla selamlıyorum, 251 şehidimize rahmet diliyorum. Cumhurbaşkanımıza siyasilerimize o anlamlı duruşları için teşekkür ediyoruz. Bundan sonrası kucaklaşmak, bu vatana sahip çıkmaktır. Rabbim şehitlerimize ve bu güzel vatanı bize yurt olarak bırakan tüm geçmişlerimize rahmet eylesin. Arzumuz kıyamet kadar bu güzel coğrafyada ay yıldızlı bayrağımız dalgalanmaya devam etsin. Ezan sesleri hep nidalansın. Bu anlamlı programda bizleri yalnız bırakmayan hemşehrilerime çok teşekkür ediyorum. ” dedi.

Kaymakam Esengül Korkmaz Çiçekli:“Şehitlerimizin Duygularını Yaşatmak Boynumuzun Borcu” 

Beykoz Kaymakamı Esengül Korkmaz Çiçekli ise “15 Temmuz’da hem şehit aileleriyle hem gazilerimizle bir araya geliyor, onların o gün yaşadıkları duyguları anlamaya ve anlatmaya çalışıyoruz. Şehit ailelerine sorduğumuzda hepsinin söylediği tek şey var. Hiçbir şey düşünmediler, sadece şehadet şerbetini içmeyi düşündüler. Şehitlerimizin gazilerimizin aileleriyle hep birlikte, hep beraber bu vatanı, bu duygularla,  ilelebet yaşatmak bizim en büyük borcudur. Beykoz vatan duruşu ve sevgisi konusunda rüştünü ispat etmiş durumda. 4 şehidimiz, 99 gazimiz bulunmakta. Böyle bir ilçede kaymakamlık yapmaktan iftihar ediyorum. Bugün birlik ve beraberliğimize destek verdiğiniz için hepinize şükranlarımı sunuyorum.” şeklinde konuştu.  

15 Temmuz Derneği Başkanı İsmail Hakkı Turunç, Şehit İlhan Varank’ın kardeşi ve 15 Temmuz Derneği Hanımlar Komisyonu Başkanı Ayşe Varank Aslantürk de gecede duygularını paylaştı.

Konuşmaların ardından Sanatçı Eşref Ziya Terzi ise şehitler anısına duygu yüklü ezgiler söyledi. Beykozlular ellerinde bayraklarla marşlara eşlik etti.

15 Temmuz Meydanı’nda salaların yankılandığı program,  vatan ve demokrasi şehitleri için yapılan duayla sona erdi.

Editör: TE Bilisim