Osmanlı’dan günümüze cam üretimiyle anılan Beykoz’da cam tarihinin sergileneceği, gelecek kuşaklara aktarılacağı, ilçenin turizmi ve tanıtımına katkı sunacak “Beykoz Cam Köy” projesinin ilk görüşmeleri sağlandı.

Paşabahçe Şişe Cam Fabrikas’ında 

Paşabahçe Şişecam Fabrikası’nın tarihinden bahseden Meclis Üyesi Yılmaz Güzeci, “Bakanlar Kurulu kararı ile Türk Cam Sanayii’ni kurma görevi Ulu Önder Atatürk tarafından Türkiye İş Bankası’na verildi. Paşabahçe Fabrikasının Kuruluş Kararnamesi ve Atatürk’ün davete verdiği cevabi telgraf. Ülkenin ilk cam üretim tesisinin temeli Başvekil İsmet İnönü ve İktisat Vekili Celal Bayar’ın katılımıyla Beykoz Paşabahçe’de atıldı.

Paşabahçe Fabrikası, 400 çalışanıyla üretime başladı.​​ Paşabahçe Fabrik​​ası, günde 25 bin adet şişe üretmek üzere “Türkiye Şişe ve Cam Fabrikaları Anonim Sosyetesi” adı ile resmen tescil edildi. Yeni tamamlanmış fabrikaya Ulu Önderimizin ziyareti. Paşabahçe Fabrikası’nın resmi açılışı, Başvekil İsmet İnönü’nün katılımıyla yapıldı.”

Paşabahçe Şişecam Fabrikası 117 bin m2 arsaya sahip. Şişecam en çok iş yaptığı dönemlerde yaklaşık 4 bin 500 Beykozluya iş imkanı sağlıyordu. Dışarıda taşeron iş yapanları saymıyorum. Bunları da saydığımız zaman bu sayı 2’ye katlıyordu. Şişecam Fabrikası kapandıktan sonra bir çok cam ustası; taksiclik, tezgahtarlık, konfeksiyonculuk vs. vs. gibi işlere yönelmek zorunda kaldı. Usta eller, farklı iş yerlerinde ellerinin körermesine gönlüm razı değil. Uzun yıllardan beri Beykoz’da düşündüğümüz “Cam Köy” projesi, Beykoz’a Belediye Başkanı seçilen Murat Aydın Bey’in desteği ile can bulacağına inanıyorum. Bazı bankalar ve Şişecam yetkilileriyle yaptığımız görüşmeler hep olumlu geçti. Allah izin verirse bu proje hayat bulursa usta eller tekrar cam sanatıyla uğraşacak, bir fabrika kadar çalışan sayısı olacak. 

“Cam ustalarıyla bir hikaye yazacağız”

Osmanlı Dönemi’nde de III. Selim’in, cam sanatçısı olarak yetiştirilmek üzere bir Mevlevi dervişi olan Mehmet Efendi’yi, Venedik’e göndermesi de cam sanatı 1738 yıllarında yaşanmaya başlanmıştır. Allah’ın izniyle uzun yıllar cam sanatı Beykoz’da Beykozlularının emekleriyle, bir hikâye yazılacak kırıkların, yaratımın, sınırsızlığın olanaklarıyla...

Editör: TE Bilisim