ÇOCUKLARIN TATİLİNİ VERİMLİ GEÇİRMESİNİN YOLLARI

2020 – 2021 yılının eğitim – öğretiminin ilk dönemi sona erdi. 3 haftalık sürecek olan sömestr (ara tatil) dönemi, çocukların yaşanan pandemiden dolayı evlerinde geçireceği anlamına geliyor. Yapılacak tatil planlaması okul öncesi dönemdeki çocuklarla, okul yaşındaki çocuklara göre farklılık gösterir. Unutmamalıyız ki çocuklarımızın yaşı ne olursa olsun, sorumluluk verilmelidir. Onlara birey olduklarını, kendileriyle ilgili karar almaları konusunda destek verilmeli, tatilini nasıl programlamak istediği konuşularak sorulmalıdır. Gerekirse ortak bir karar verilmelidir.

ÇOCUKLAR NELER YAPMALI – AİLELER NASIL YAKLAŞMALI

Okul öncesi dönemdeki çocuklar, soru sormaya ve öğrenmeye meraklı, oyunu seven, genellikle hareket halinde olarak karşımıza çıkar. Burada ebeveynleriyle birlikte geçirecekleri zaman çok önemlidir. Çocuğunuz size soru sorduğunda mutlaka yanıtını verin, eğer bilmiyorsanız o konuyu araştırın ve yanıtını çocuğunuza söyleyin. Çocuğunuzla birlikte kaliteli zaman harcayın. Gün içerisinde kaliteli oyun zamanı yani sadece çocuğunuzla ilgilenip diğer tüm uyarıcılardan uzak kaldığınızda, çocuğunuzla baş başa 30 dakika yeterli olacaktır. 3 – 4 yaşa kadar çocukların teknolojiden uzak durması önemlidir.

Çocukların uyuma – uyanma saatleri çok fazla esnetilmemelidir. Okul döneminde yaşına uygun olarak kaç gibi yatıyorsa bu düzen mümkün olabildiğince korunmalıdır.

Okula giden çocuklar, ders ve okulun verdiği yoğunluktan dolayı bunalmış olabilirler. Kendilerini daha çok dinlenmeye ve eğlenme arayışı içerisinde olacaktır. Tatilin ilk bir kaç günü çocukları serbest bırakmak faydalı olabilir. Bu dönemde daha çok yapmak istediği, ertelediği aktivite ve planlara yönelebilirler. Hem tatilden keyif almalarını hem de kaliteli bir tatil yaratma fırsatı edinirler.

Tatil döneminde kitap okumakta fayda var. Çünkü kitap okumanın öğrenmeyi pekiştirdiği, kelime haznesini arttırdığı bilinir. Ayrıca okul açıldığında adapte olmayı kolaylaştırır. Çocukların daha çok keyif aldığı konular, merak ettiği, ilgilendiği konularla ilgili kitap seçmesi, kitap okuma alışkanlığını olumlu düzeyde etkiler.

Tatil döneminde derslerden eksik kalan veya zorlanılan konuların tespitinin yapılması ve bu konuda tekrarın yapılması oldukça önemlidir. Çünkü okul başladığında bu konulardan geri kalmamak hem okul başarısını olumlu düzeyde arttırır hem de daha kolay bir şekilde öğrenmesini sağlar. Bu ders tekrarlarını daha çok, çocukların aktivite zamanlarından öncesinde yapılmasında fayda vardır. Elbette uzun süreli çalışma dikkat ve algıyı olumsuz etkiler. Bunun yerine daha kısa süreli çalışma yapılıp, ardından bir kaç dakikalık mola verilmesi ders kalitesini olumlu düzeyde arttırır. Ders çalışma programını düzeni sağlamak hedefi daha da kolaylaştırmaktadır. Ailelerin burada çocuklarını zorlamamalı, baskı kurmamalı, sert ve suçlayıcı ifadelerden uzak kalmalıdır.

Çocuklar için tatil genel olarak sınırsız teknolojik aletleri (TV – Bilgisayar – Tablet – Telefon – Playstation vs.) kullanma olarak karşımıza çıkar. Bunları olabildiğince kısıtlı tutmak çocukların gelişimi ve dikkat becerisi için oldukça önemlidir. Bu süre zarfında sporsal aktiviteler, müzik dinlemek, resim çizmek, kitap okumak, sohbet etmek, hobilerle uğraşmak, ailecek yemek yapmak, film izlemek, oyun oynamak gibi aktivitelerle doldurulmalıdır.

Çocuklar akranlarıyla pandemi olmasından kaynaklı, güvenlik önlemlerini (Maske – Mesafe – Temizlik) alarak sosyalleşmesi önemlidir. Mümkün olmuyorsa görüntülü olarak sohbet etmesi onlarla iletişimin devam etmesi, kendilerini iyi hissetmesini sağlar.

Tüm çocuklarımızın dolu dolu geçirebildiği, keyif aldığı bir tatil diliyorum.

Herkese sağlıklı günler dilerim.

Uzman Klinik Psikolog
Onur KÖK