İlçemizde 7 den 70’e yıllardır konuşulan imar problemi nedir, neden çözülmüyor? gibi sorunları irdeleyeceğim. Beykoz ilçesi, arazi alanı 310km2 (31.000 hektar) yüzölçümü büyüklüğü olarak İstanbul’un 5. Büyük ilçesidir. İlçemiz farklı hukuki statüleri nedeniyle 5 Bölgeye ayrılmıştır.  Boğaziçi alanı 1974 yılında tarihi ve doğal sit alanı ilan edilmiş, geri kalan diğer tüm bölge 1995 yılında doğal sit alanı ilan edilmiştir. 

1. Boğaziçi alanı;

* Boğaziçi öngörünüm bölgesi: Yürürlükte olan imar planı 22.07.1983 onaylıdır. İmar planı yapma yetkisi Boğaziçi imar müdürlüğünde, plan onama yetkisi  İBB meclisi, kültür ve tabiat varlıkları koruma kurulları ve Boğaziçi koordinasyon kurulundadır (Cumhurbaşkanı, 7 bakan ve İBB başkanı).  Bu bölgede mevcut 2960 sayılı Boğaziçi kanunu değişmeden yeni bir imar planı çalışması yapılmayacaktır. 

* Boğaziçi gerigörünüm ve etkilenme bölgeleri: Bu bölge 3 etaba bölünmüş ve 

1. Etap olan Çiğdem, Soğuksu, Çubuklu ve Rüzgarlıbahçe mahallelerini kapsayan bölgenin 1/5000 ve 1/1000 imar planları 17.10.2017 tarihinde onaylanmış ve yürürlüktedir. 

2. Etap (Anadoluhisarı, Yenimahalle, Göksu, Kavacık, Kanlıca, Çubuklu mahalleleri) ve 3. Etabın(Anadolufeneri, Tokatköy, Akbaba, Dereseki, Yalıköy, Akbaba, Çamlıbahçe ve Ortaçeşme mahalleleri) 1/5000 ölçekli Nazım imar planı 17.12.2018 tarihinde onaylanmıştır. Bu bölgenin 1/1000 planları Beykoz belediyesi ve İBB meclisince uygun bulunmuş ancak koruma kurulu onayları alınamamıştır. Bu nedenle bu bölgelerde imar uygulaması yapılamamaktadır. 

2. Boğaziçi alanı dışında kalan merkez mahalleler: Bu bölge Yenimahalle, göksu ve hisar evleri, kavacık , rüzgarlıbahçe, soğuksu , incirköy üst bölgesi, Gümüşsuyu(Karlıtepe), bölgesinde yürürlükte olan imar planı bulunmamaktadır. Bu bölgede 2B özel proje alanları mevcuttur. İmar planları Beykoz belediyesince hazırlanıp, koruma bölge kurulu kararı alınarak Çevre ve şehircilik bakanı onayıyla yürürlüğe girecek. 

3. Çavuşbaşı havza bölgesi: Bu bölge, Elmalı baraj havzası alanında kalmaktadır. Şu an yürürlükte imar planı yoktur. Beykoz belediyesi imar planlarını hazırlayarak koruma bölge kurulu kararı alınarak Çevre ve şehircilik bakanı onayı ile onaylanacaktır. 

4. Polonezköy tabiat parkı bölgesi: Polonezköy mahallesinin olduğu bölgedir. Yürürlükte bir imar planı yoktur. Beykoz belediyesince yapılacak imar planı, Orman bakanlığı Milli parklar, koruma kurulu ve Çevre ve şehircilik bakanının onayı ile yürürlüğe girecektir. 

5. Köy alanları:  Elmalı, akbaba mahallelerinden başlayarak Şile ilçesi sınırına ve karadenize kadar olan tüm mahalleleri kapsamaktadır. Bu bölgelerde imar planı mevcut olmayıp (Riva’nın bir kısmı hariç), Beykoz belediyesince yapılacak imar planları; Koruma bölge kurulu ve Çevre ve şehircilik bakanının oluru ile yürürlüğe girecektir. 

Boğaziçi alanı hariç diğer tüm bölgelerin imar planları Bakan onayı ile yürürlüğe girecektir. İlçemizin en büyük sorunu da planı onaylatmak gibi görünüyor. 2011 yılına kadar bu planlar Ankara’ya onaya gitmiyordu, İBB ve ilçe belediye meclis kararları ve koruma bölge kurulu onayı ile yürürlüğe giriyordu. 2011 yılında KHK ile Çevre ve şehircilik bakanlığı kurulunca ülkedeki bütün doğal sit alanlarındaki imar planları onayı Ankara’ya bakan oluruna bağlandı. Bu durum yerel yönetimlere oldukça sıkıntı oluşturmakta ve ülkede doğal sit alanı olan belediye ve arsa sahipleri cezalandırılmaktadır.  Diğer sit alanlarında (kentsel sit, tarihi sit, arkeolojik sit ) imar planları bakan onayına tabi değildir. 

Şöyle bir örnek vereyim; Artvin ilinde doğal sit alanı olan bir belediye hazırladığı imar planları, Trabzon bölge kurulundan onay alacak ve Ankara’ya bakan onayına gidecek. Bu çileli yolculuğu belediye başkanları katlanmak zorundalar. Katlanmak istemeyen başkanlar da o bölgeyi bizdeki gibi plansız bırakıyorlar. 
Bu konuda yapılacak mevzuat değişikliği ile 2011 öncesine dönülmesi ve bürokrasinin azaltılması gerekmektedir. Aksi halde Beykoz halkı olarak “bir plansızlık tuttu bizi “ türküsünü söylemeye devam ederiz.  

Sayın Murat Aydın bu konuda girişimde bulunursa, inanıyorum ki bütün Beykoz halkı ve mağdur diğer belediye başkanları destek olacaktır. 

Hepinizin Kurban bayramını kutlar, sağlıklı günler dilerim