Beykoz Spor Kulübünün tohumlarının atılmasında Beykoz'la özdeşleşen Ahmet Mithat Efendi'nin önemli bir payı vardır. Bir düşünür ve edebiyatçı olmasının yanında sosyal ve girişimci kişiliğiyle tanınan Ahmet Mithat Efendi, meşhur kırmızı yalısında (şimdi beyaz) bir akşamüstü, bir dost meclisinde Beykoz'da bir kültür kulübü kurulması önerisini ortaya atmıştır. Söz konusu mecliste bulunan Eczacı merhum Ferit Er İnal Bey, merhum Nedim Ulbatur, merhum Nizamettin Bey ve merhum Ahmet Cevdedi isimli beyefendilerinde bu fikre sıcak bakmaları neticesinde bir kulüp kurulmasına karar verilir. İlk olarak Beykoz İttihat ve Teavün Cemiyeti adında bir kurum ihdas edilir. Kısa zamanda bu derneği Mümeresat-ı Bedeniye şubesi gelişmiş ve böylelikle bugünkü Beykoz Spor Kulübü'nün tohumları 1908 yılında atılmış olunur. Kulüp resmi olarak 28 Eylül 1908 yılında kurulmuştur. Bu kulüp 1911 yılından itibaren Beykoz Şark İdman Yurdu ismiyle anılmaya başlanır. 1921 yılında Beykoz'un ikinci spor kulübü olarak kurulan Beykoz Zindeler Yurdu ile birleşmiş ve Beykoz Zindeler İdman Yurdu ismini almıştır.

Kurulduğu tarihten bu yana, Beykoz Spor Kulübü Türk futbol yaşamında hatırı sayılır futbolcular, değerli sporcular yetiştirmiştir. Beykoz Spor Kulübü futbol takımı tam 45 yıl birinci ligde oynamış, 1966 yılında ikinci lige düşmüştür. Malesef Beykoz Spor Kulübü futbol takımı eski parlak günlerini bi daha yakalayamamıştır.

Beykoz Spor Kulübü Türkiye’de bir kez Adalet’in bir kez de Beykoz’un kazandığı 200 kiloluk 2 mt.’lik Atatürk Kupası’nın da sahibidir. Futbol takımımız 1999 yılında şirketleşme yoluna giderek Beykoz 1908 AŞ adını aldı. 100. yılında Türkiye'de şampiyonluk yaşamış 3 takımdan biridir. Yüzüncü yılında şampiyonluk yaşayan takımlar; Beşiktaş, Fenerbahçe ve Beykoz'dur.

***

İlçe ekonomileri ile ilçe takımları arasında kültürel ilişki vardır. Birçok ilçede semt takımının alt liglere düşmesi ve bir kısmının yok olma noktasına gelmesi futbolumuzun yanı sıra ilçelerimiz için de önemli bir kayıptır.

Beykozspor bir futbol takımından daha fazlasıdır. Beykozlu gençleri spora teşvik eden Beykozspor semtin önemli bir marka değeridir. Türk futbolunun kaliteli insan ve futbolcu yetiştirmiş ve yetiştirmeye devam eden kulüplerinden biridir. Beykoz ilçe ekonomisi ve toplumsal yapısı ile Beykozsporun başarısı için gerekli tüm imkanlara sahiptir. Arması ve tarihi ile gurur duyduğumuz takımımızın varlığı ve başarısı için bazı önerilerim olacaktır.

Kurumsallaşma

Beykozspor, içinde ilçenin farklı dinamiklerini barındıran liyakate dayalı bir Yönetim Kurulu oluşturmalıdır. Geçmişte örneklerini sıkça gördüğümüz üzere, konuya merak, siyasi destek ve para başlı başına başarı için yeterli olmamaktadır.

Beykozsporun marka değeri için kurumsal kimliği tasarlanmalı, bu çerçevede tasarlanan kulüp ürünleri belediye ve merkezi cadde üstlerinde açılacak store mağazalar ve e-ticaret sitesi üzerinden başta Beykoz olmak üzere, Beykozlunun yaşadığı her yere ulaştırılmalıdır.

Yeni Takım: Transfer ve Antrenör

Beykozspor bu yıl için çok sayıda futbolcuyu kadrosuna dahil edecektir. Buradaki risk, futbolcuların ilçe, takım ve saha uyumudur. Bu nedenle yeni gelecek oyuncuların ilçe içinde vakit geçirmesi, birlikte hazırlanması gerekmektedir. 

Beykozsporun amacı, kısa vadede bir üst lige geri çıkmaktır. Transfer politikasında yüksek maliyetli oyuncular yerine, takım kısa sürede uyum sağlayacak, iş disiplini yüksek, ligi tanıyan ve bir üst lig için ümit vadeden oyunlar transfer edilmelidir. 

Eski futbolcular teknik çalışan olmak için iyi yüzlerdir. Eski bir futbolcuyu teknik direktör yapmak bu yüzden sorumluluktan kaçmak anlamına da gelir. Çünkü kimse eski bir futbolcuyu teknik direktör yaptığınız için sizi eleştirmez.Her eski futbolcu iyi bir teknik çalışan olmaz. Futbolcuların da aynı şekilde Beykozlu olması demek, Beykozsporun geleceğine taş koymak olur.

Çünkü kulüp şartları farklıdır, geçmişten kalan önyargılar vardır ve futbolu yönetmek için oynamak gerekmez. İtalyan Teknik Direktör Arrigo Sacchi bunu, “Jokey olmak için at olmanıza gerek yoktur.” şeklinde özetler.

Altyapı Oluşturma ve Geleceği Hazırlama

Alman kulüplerinin başarılı olmasının tek nedeni "iyi bir altyapı kurmaları" olmuştur. Alman modeli, altyapıyı coğrafyaya yayarak futbolu demokratikleştiren bir ağ modelidir. Özetle gençlerin futbola erişimi sağlanmış ve gelişimleri takip edilmiştir. Bu model coğrafi özellikleri, ekonomik ve kültürel konumu nedeniyle Beykoz için uygundur. Beykozspor öncelikle Beykoz’un mahallelerinde, sonrasında ise köylerinde bir futbol ağı oluşturmalıdır. 

Beykozspor için hem Beykoz halkı hem de siyasiler belli ölçekte maddi desteklerle kulübün her sene takım kurmasında yardımcı oluşturmalıdır. Ancak bulunan paraların kalıcı yatırımlara dönüşmemesi nedeniyle İlçede bir yorgunluk oluştu. Belediyelerin hem gençleri spora teşvik edecek hem de Beykozspora altyapı oluşturacak bir hamle yapması gerekiyor. 

Beykoz Spor Lisesi belediye iştiraki ile kurulmalıdır. Bu okul spor kompleksi şeklinde inşa edilmeli, yatılı eğitim vermeli, bölgesel alt yaş kademelerinden gelen futbolcuları U15, U16, U17 ve U19 takımlarında toplamalı ve Beykozsporun resmi olmayan altyapısı gibi çalışmalıdır.

Borçların Sürdürülebilirliği

Futbol takımlarının temel amacı kar elde etmek değildir. Kulüplerin çoğu zarar etmektedir veya yüksek miktarlı borçlara sahiptir. Önemli olan borçların sürdürülebilir yani kulüp dinamiklerini etkilemeyecek ölçüde ve kompozisyonda olmasıdır. Beykozsporun resmi olarak ilan edilmiş 17 milyon Türk Lirası borcu vardır. Bu borç birçok takıma ve kişiye göre fazla gelse de 111 yıllık bir takıma göre azdır. Ancak azımsanacak veya kısa vadede ödenebilecek bir borç da değildir. 

Kısa Vadede Ne Yapılabilir

  1. Beykoz Belediyesi hiçbir şey yapmıyorsa, 2019-2020 sezonunda 10 futbolcunun sponsoru olmalıdır ve ödemelerini gerçekleştirmelidir.
  2. Forma sponsoru Beykoz Belediyesi olmalıdır. Beykozspor kuracağı kaliteli takım ile bu sene BAL Lig'ine çıkacaktır. Beykoz Belediyesi'nin de bu başarıya ortak olması gerekmektedir. Bu hem Beykozspor'un reklamı, hem de Beykoz Belediyesi'nin reklamı açısından önemlidir.
  3. Stad civarında ve iç kısmında reklam bilboardları kurulmalıdır. Bu alanlara Beykoz'da bulunan büyük inşaat firmaları, şirketler ve esnaflardan reklam alınıp kulübüne ekonomisine katkı sağlanmalıdır.
  4. Kulüp ürünleri, belediye ve merkezi cadde üstlerinde açılacak store mağazalar ve e-ticaret sitesi üzerinden satılmalıdır.
  5. Fenerbahçe'nin başlattığı "Fenerol" bağış sistemi Beykozspor için de uygulanabilir. Bağış sistemi onaylatıldıktan sonra Beykoz'da bulunan bilboardlara reklamları asılmalı ve her hafta gelen bağışları resmi sosyal medya hesaplarından paylaşmalı.
  6. Beykozspor ürünleri stoklanıp, "Trendyol, Morhipo, n11, hepsiburada, gittigidiyor" gibi sitelerde satışa sunulmalı ve Beykozspor'un marka değerini çoğaltmalı.

- - - - -