10 ADIMDA

ÇOCUĞUNUZLA İLİŞKİNİZİ GÜÇLENDİRME

REHBERİ

Ebeveynler için çocuklarıyla geçirile vakitler, yakın anlar oldukça önemlidir. Her anne baba onlarla vakit geçirdikçe temas kurdukça ilişkisini güçlendiğini, daha çok bağ kurduğu görülmektedir. Bağ kurmak bizim için olduğu kadar çocuklarımız için de oldukça önemlidir ve gereklidir. Birlikte geçirilen zaman arttıkça doğru orantı olarak paylaşım ve anlarda artmaktadır. Bu da kişiler arası ilişkiyi olumlu yönde olduğuna işaret eder.

Ebeveynleriyle birlikte güçlü bir bağ olduğunu hisseden çocuklar, ebeveynleriyle sürekli olarak temas içerisinde bulunurlar. Yapılan araştırmalar gösteriyor ki, ilişkinin sağlığını koruyabilmek için her olumsuz etkileşim için beş olumlu etkileşime ihtiyaç duyulduğu belirlenmiştir. Yani yaptığımız her olumsuz etkileşim eski haline dönebilmesi için beş olumlu/pozitif etkileşim sayesinde yerine geldiği gözlenmektedir.
 

Çocuklarımıza rehberlik etmeye, hatırlatmaya, bağırmaya, azarlamaya başladığımız zaman dilimi ne kadarsa beş kat fazla zaman ayırmak oldukça önemli olacaktır. Ebeveynlerin çocuklarla birlikte günlük alışkanlıkları edinmek oldukça ilişkiyi olumlu yönde etkilecektir.

Şimdi sizlere 10 adımda çocuğunuzla ilişkinizi güçlendirecek rehberi açıklıyorum.

  1. Çocuğunuzla Oyun Oynayın.

    Ebeveyn olarak çocuklarınızla oyun oynamak oldukça önemlidir. Birlikte kahkaha atmak, gülmek, eğlenmek hem çocuğu hem ebeveynin endorfi ve oksitosin hormonlarını açığa çıkartmaktadır. Bu da çocuğunuzla bağ kurulmasına katkı sağlamaktadır. Oyun oynamak çocuğun sizinle işbirliği içerisinde olmasını sağlar.
     

  2. Çocuğunuza sık aralıklarla sarılın.

    Güne başladığımız andan itibaren çocuklarımıza sarılmak ve günü belirli aralıklarla bunu yapmak oldukça önemlidir. Onunla iletişim ve göz teması kurun. Eğer çocuğunuz bu konuda size ters davranıyorsa o zaman daha sabırlı ve sakince yaklaşmak önemlidir. Onun alışma zamanı biraz daha uzun olacaktır.

  3. Çocuğunuz geçiş dönemlerinden önce bağ kurun.

    Çocuklar belli dönemlerde bir şeyden başka bir şeye geçerken zorlanırlar. Bu geçiş sırasında onunla iletişim kurar, onu güldürebilir veya ilgisini çekerseniz geçiş sırasında kendini yönetebilmesi daha kolaylaşmaktadır.
     

  4. Çocuklarla iletişim halindeyken sadece ona odaklanın.

    Ebeveynler çocuklarıyla etkileşim halindeyken yalnızca o esnada onla temas halinde olmalıdır. Eğer böyle bir durum olmazsa çocuğunuzun hatırlayacağı şey şu olması muhtemeldir. 'Annem/babam beni dinlemiyor veya ilgilenmiyor' olacaktır. Sadece onunla ilgilenirseniz 'Annem/babam için yeterince önemliyim çünkü beni dinlemek için teknolojik aleti/işine ara verdi.' olacaktır.
     

  5. Çocukların duygularını anlamaya çalışın.

    Ebeveynler olarak çocuğunuz duygularını anlamaya çalışmak zaman zaman kolau olmayabilmekte. Ancak çocuklarınızın sizin olduğu kadar onlarında duygularını ifade etmeye ihtiyacı var. İfade edemediği takdirde duyguları davranışlarını yönetmeye başlar. Çocuğunuzun yaşamış olduğu duyguya yardımcı olursanız aranızdaki bağı kuvvetlendirmiş olursunuz. Çocuğunuzun yanınızda ağlıyorsa sakin olmaya çalışın onu ne üzüyorsa anlamaya çalışın. Bu şekilde çocuğunuz size güvenecektir.
     

  6. Çocuğunuzla baş başa geçirebileceğiniz zamanlar/kaliteli zamanlar yaratın.

    Çocuğunuzla hemen her gün 30 dakika kaliteli zaman ayırmanız çocuğunuzun gelişimini, iletişimini olumlu yönde arttırmaktadır. 30 dakika yapacak vakit yaratamıyorsanız en az 15 dakika olmalıdır. Bunun için çocuğunuzun sevdiği, güldüren, keyif aldığı fiziksel aktiviteler yapılmasında fayda vardır.
     

  7. Birlikte acele etmeyin, anı hissedin.

    Birlikte geçireceğiniz her durumu fırsata çevirin. Onunla yapacağınız her neyse yavaş yapın ve keyfini çıkartmaya özen gösterin. Bunun için beş duyu organınızı hissetmeye ihtiyacınız olacak. Bunu ne kadar çok uygulayabilirseniz daha çok keyif alacak ve sizi mutlu edecektir.
     

  8. Çocuğunuzu dinleyin ve onunla empati kurun.

    Ebeveyni olarak onunla bağ kurmak temelde dinlemekle başlamaktadır. Çocuğunuzu ne kadar dinlerseniz o kadar saygı duyduğunuzu, önemsediğinizi göstermektedir. Sizi zor durumda bırakacak davranışları yapıyorsa altında hangi nedenlerin olduğunu anlamaya çalışın.
     

  9. Çocuğunuzla tüm benliğinizle orada olun.

    Ebeveyni olarak çocuğunuzla birlikte vakit geçirirken tüm benliğinizin orada olması oldukça önemlidir. Ne kadar çok birlikte vakit geçirirseniz o kadar çok anı biriktirmiş olacaksınız. Bu da ilerleyen zamanlarınızda bir çok olumlu anıları hatırlamanıza katkı sağlayacaktır.
     

  10. Yatmadan önce ona sarılmak, birlikte sohbet etmek.

    Çocuğunuzun yatmadan önce birlikte ritüel hazırlamak, ona daha kaliteli uyku düzenini sağlamak oldukça önemlidir. Ertesi gün sabahında önemli bir sınavı, etkinliği varsa onu yatıştırmak güven vermek oldukça önemlidir.

    Ebeveynler olarak bunları elimizden geldiğince yapabilirsek çocuklarımızla iletişim kurmanın anahtarını nesilden nesile aktarmış oluruz. Hiçbir zaman geç kalmış değiliz yeter ki bir yerden başlayalım..